Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

Порошенко дав доручення Генштабу припинити вогонь на Донбасі з 1 квітня

Водночас Президент України висловив сумнів, що ворог буде додержуватися домовленостей

Президент України Петро Порошенко повідомив, що дав доручення щодо припинення вогню на Донбасі з 1 квітня Генеральному штабу Збройних сил України та Міністерству оборони.


«Я дав усі необхідні команди Генеральному штабу та міністрові оборони», – сказав президент, відповідаючи на запитання агентства Інтерфакс-Україна про те, чи готова українська сторона до реалізації досягнутих у Мінську домовленостей.



Це ще раз спростовує російські твердження про позицію української сторони, яка нібито не готова до миру.



Петро Порошенко додав, що саме українська сторона запропонувала встановити режим припинення вогню з 1 квітня.


«Це ще раз спростовує російські твердження про позицію української сторони, яка нібито не готова до миру. Навпаки, послідовно всі три роки ми не просто декларуємо, але й доводимо, що українська сторона за те, щоб забезпечити режим припинення вогню, виведення російських військ, отримання контролю над неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону та відновлення українського суверенітету над окупованим Донбасом і в Криму», – наголосив Президент України.


Водночас Порошенко повідомив, що в нього немає особливого оптимізму з приводу дотримання режиму припинення вогню з 1 квітня: «На жаль, у нас немає великого оптимізму, що та сторона дотримуватиметься досягнутих домовленостей. Але життя і здоров'я кожного українського воїна є найбільшою цінністю, і ми маємо рішуче діяти для того, щоб забезпечити припинення вогню, відведення техніки й артилерії, це ключові пункти Мінських угод».


Він також зазначив, що українська сторона пов'язує подальшу долю останнього рішення Ради національної безпеки і оборони України про переміщення вантажів через лінію зіткнення на Донбасі з тим, як виконуватиметься домовленість про режим припинення вогню з 1 квітня.


«Ми подивимося, як 1 квітня ці домовленості виконуватимуться», – підсумував глава держави.


Як повідомлялося, 29 березня в Мінську під час засідання тристоронньої контактної групи (ТКГ) щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі було досягнуто домовленості про припинення вогню на Донбасі з 1 квітня і про розведення сил біля Станиці Луганської з 6 квітня, повідомив спецпредставник ОБСЄ у ТКГ Мартін Зайдік.


Водночас 30 березня в Міністерстві оборони України заявили, що готові до виконання досягнутих у Мінську домовленостей про припинення вогню в зоні АТО з 1 квітня.

Telegram Channel