Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

РОСТЕ ГРИБ НА БЕРЕЗІ

Дивні нарости на гілках берези, рідше вільхи, в’яза, горобини — чага — сировина для приготування ліків народної медицини...

Дивні нарости на гілках берези, рідше вільхи, в’яза, горобини — чага — сировина для приготування ліків народної медицини. Найбільшу цінність у народній медицині має березовий гриб, що виростає на місці зламаних сучків, пошкоджень. Збирають чагу з дерев, які виглядають міцними. Найкраще підходять нарости неправильної форми з чорною потрісканою поверхнею, а всередині тканина гриба має бути темно-коричневою, дуже твердою, яку не можна вдряпнути нігтем.
Чагу збирають цілий рік. Застосовують її при лікуванні гастриту, виразки шлунка і дванадцятипалої кишки. У домашніх умовах для лікування шлунково-кишкового тракту можна приготувати такий настій: сто грамів чаги заливають на 3—4 години теплою водою, потім гриб подрібнюють або пропускають через м’ясорубку, заливають 500 мл теплої води і нагрівають до 40—50 градусів. Настоюють впродовж двох днів, потім відтискують і в одержаний настій додають ту воду, в якій замочували спочатку гриба. П’ють настій чаги по склянці тричі на день за півгодини до їди. Ліки можна зберігати у холодильнику до чотирьох днів, далі слід приготувати свіжий настій.
Березовий гриб не рекомендують застосовувати при хронічному коліті, дизентерії. Під час лікування препаратами чаги не можна вживати антибіотики, слід строго дотримуватись дієти, відмовитись від гострих приправ, жирних страв.
Telegram Channel