Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

Проблему «львівського сміття» вирішити неможливо

Віце-спікер Оксана Сироїд скептично оцінила пропозиції приватних інвесторів, що декларували готовність будувати у Львові сміттєпереробний завод


Виходом може стати рішення про агломерації, яке вже рік успішно блокують у парламенті. Однак саме це рішення дозволило б великим містам об'єднатися зі своїми меншими сусідами.



Проблема захоронення та утилізації відходів сьогодні актуальна не лише для Львова, а й для інших великих міст України, але вирішити її в межах існуючого законодавства не вдасться нікому. Про це у своїй статті для DT.UA написала заступник голови Верховної Ради України Оксана Сироїд, повідомляє Главком.


За її словами, сьогодні у кожного українського мегаполісу є свої «Грибовичі», і приклад «львівського сміття» - це «дзвін по кожному з них». «У межах нинішніх законів вирішити цю проблему не вдасться нікому. Виходом може стати рішення про агломерації, яке вже рік успішно блокують у парламенті. Однак саме це рішення дозволило б великим містам об'єднатися зі своїми меншими сусідами, зберігши право останніх впливати на рішення, які стосуються їхньої території», - йдеться в статті.


За її словами, ще один аспект даної проблеми – фінансовий. «Вартість рекультивації сміттєзвалища — понад 1 мільярд гривень, приблизно стільки ж коштує будівництво нового сміттєпереробного заводу. В Україні немає міста, включно зі столицею, яке б могло виділити таку суму зі свого бюджету», - каже Сироїд.


При цьому віце-спікер скептично оцінила пропозиції приватних інвесторів, що декларували готовність будувати у Львові сміттєпереробний завод. «І навіть не через тарифи, які б вони запропонували місту. Є простіші питання. Перше — якщо їхні пропозиції були якісними, то де приклад їх утілення чи то в Україні, чи то поза її межами? Друге — що робити зі старими сміттєзвалищами і куди подіти те, що не переробляється?», - написала парламентар.


На думку Сироїд, сьогодні сміття окупувало два відсотки території України, зокрема через те, що місцеві громади не мають фінансової свободи. «Бо досі майже всі податки збирають і перерозподіляють у столиці. Бо на муніципальні інфраструктурні проекти з державного бюджету кошти якщо й виділяли, то лише для своїх і лише під зобов'язання повернути "грантодавцеві" левову частку готівкою. Бо держава жодного разу не запропонувала громадам пільгового кредитування, а коли знайшлися іноземні кредитори — докладає всіх зусиль для того, аби грошей громада не отримала», - сказала автор.


Раніше львівський міський голова Андрій Садовий виступив з пропозицією створити резервний сміттєвий полігон у Чорнобильській зоні. Садовий також заявив, що в якості міського голови Львова готовий профінансувати створення такого полігону на кошти міської громади.


Раніше поблизу Кривого Рогу поліція затримала дві фури з львівським сміттям. Як повідомлялося, Садовий пожалівся, що по всій Україні заблоковано 50 фур зі сміттям зі Львова.


Нагадаємо, як заявив генпрокурор Юрій Луценко, Садовому може загрожувати усунення з посади.


 


 

Telegram Channel