Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

Чому програма «Доступні ліки» стартує зі «скрипом»?

Відповідь на це запитання ми намагалися почути від заступника міністра охорони здоров'я Романа Ілика, який сьогодні перебував на Волині

Галина СВІТЛІКОВСЬКА
Як було не повірити словам самого глави уряду, який на всю країну заявляв, що з першого квітня люди із серцево-судинними недугами, хворі на цукровий діабет і бронхіальну астму зможуть безкоштовно або з невеликою доплатою отримати необхідні препарати? Тож пацієнти поспішили до сімейних лікарів. Але у центрах первинної медико-санітарної допомоги їм порадили набратися терпіння. Переліку торгових назв фармзасобів, які потрапили в програму, міністерство ще не оприлюднило, обіцяють зробити це у вівторок, 4 квітня. Та й у яких аптеках торгуватимуть доступними ліками, не відомо. Судячи із кількості запитань, заданих заступнику міністра охорони здоров'я під час зустрічі з керівниками первинної ланки медицини Волині, залишаються не вирішеними й багато інших організаційних питань.



Чи не правильніше було б спочатку ретельно відпрацювати механізм реалізації програми «Доступні ліки», а тоді вже оголошувати її старт?



Чи не правильніше було б спочатку ретельно відпрацювати механізм реалізації програми «Доступні ліки», а тоді вже оголошувати її старт? Роман Ілик так не вважає. Міністерство розробляє політику, стратегію, а деталі впровадження програми за місяць - півтора поступово врегулюються, --вважає столичний гість. Скільки «вдячних» слів доведеться почути лікарям від пацієнтів за таку непоспішність, схоже, нікого не хвилює.
За словами начальника управління охорони здоров'я облдержадміністрації Ігоря Ващенюка, поки що дали згоду на участь у проекті 30 аптек, які знаходяться на території Волині. «Активізувати» представників фармацевтичного бізнесу пообіцяв заступнику міністра голова облдержадміністрації Володимир Гунчик. Обіцяють, що проблем із відшкодуванням коштів аптекам не буде, у державному бюджеті передбачено на програму «Доступні ліки» 500 мільйонів гривень, Волинській області вже виділено 13 мільйонів 375 тисяч.

Telegram Channel