Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

«Книга з автографом» - у Затурцях

Під такою назвою відкрилася чергова виставка у меморіальному музеї В’ячеслава Липинського в Затурцях, що в Локачинському районі. Першими слухачами і глядачами цього цікавого дійства стали учні та педагоги місцевої школи, що носить ім’я В’ячеслава Липинського, жителі села

Галина УШАКОВА


Провідний науковий співробітник музею Наталя Гатальська розпочала свою розповідь про книги, подаровані в різні роки, зі словникової статті про значення слова «автограф». Про кожну книгу в експозиції, а їх близько двох сотень, пані Наталя говорила із захопленням, адже з усіма дарувальниками працівники музею знайомі особисто. Ось спогади Миколи Куделі «Пекло Колими» з автографом: «Музею В’ячеслава Липинського на згадку від автора». Цікаво, що датований він 3 липня 2003 року, коли, власне, до відкриття музею було ще довгих... вісім років. Книга «Володарі гетьманської булави (історичні портрети)» пані Галиною Яровою від Музею гетьманства у Києві презентована 31 травня 2002 року. Тоді ж, ще не відкритому музею В. Липинського, Галина Лозко подарувала видання «Лозки і Гулевичі в ХV — ХVІІ ст.».



Про кожну книгу в експозиції, а їх близько двох сотень, пані Наталя говорила із захопленням, адже з усіма дарувальниками працівники музею знайомі особисто.



Свої твори із дарчими написами завжди залишають письменники, які приїжджають у музей на зустрічі зі своїми читачами. Це «Діти Яфета» Івана Корсака, «На ниточці родоводу» Ніни Горик, «Наречена гетьманича» Валентини Штинько, «Щоденник моєї секретарки» братів Капранових, видання «Бібліотеки газети «День» від нашої землячки Лариси Івшиної, «При світлі сивої роси» Василя Гея. Є тут і книги місцевих учителів-пенсіонерів Харитона Сегейди «Світильники отчої віри» і Віри Марковської «Згадуючи минувшину».
Книгу італійського історика і філософа з Пізи Даніла Збрани «Ідеалом було страхіття», видану в 2006 році італійською з автографом, також презентували на виставці. І хоч ніхто з присутніх не міг прочитати ні слова, та ім’я Олесі Ковальчук під фотографією трьох молодих жінок прочитали всі. Адже в цій книзі автор не одну сторінку присвятив Україні, українському повстанському руху і Волині зокрема, звідки цей рух почався.
Кожна книга з автографом — це історія, це пам’ять, безцінний музейний експонат, до яких мають змогу доторкнутися відвідувачі виставки.

Telegram Channel