Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Пасхальне послання архієпископа Рівненського і Острозького УПЦ КП ІЛАРІОНА

Волинь-нова

Пасхальне послання архієпископа Рівненського і Острозького УПЦ КП ІЛАРІОНА

Христос Воскрес! Сьогодні ми знову радіємо Воскресінню з мертвих Христа Життєдавця

Ця радість наповнює Небо і землю, видимий і невидимий світ, наші серця і душі. Це радість перемоги над злом, над гріхом, над смертю. Це тріумф Божественної любові, від якої відірвав людину гріх. Любов пізнається та виявляється в ділах. Якщо «віра без діл мертва» (Як. 2, 26), то і любові без діл не існує. «Немає більше від тієї любові, як хто душу свою покладе за друзів своїх» (Ін. 15, 13). І Христос, Боголюдина, Єдиний безгрішний, прийшов у світ, щоб зруйнувати діла диявола. Своїм прикладом Господь показав, що людська природа здатна до любові справжньої, жертовної, всеосяжної. Він добровільно прийняв на Себе гріхи світу, добровільно підніс їх на Хрест, покірно прийняв смерть, був покладений до гробу, зійшов до пекла та воскрес із мертвих, щоб повернути людям можливість з’єднатися з Отцем Небесним. Тож «хто відлучить нас від любові Божої?» (Рим. 8, 35).



Будучи безмежною Любов'ю, Бог любить і цінує кожну людину, навіть найбільшого грішника. І тому кожен має змогу змінити власне життя й раз та назавжди навернутись до Воскреслого Христа.



Будучи безмежною Любов'ю, Бог любить і цінує кожну людину, навіть найбільшого грішника. І тому кожен має змогу змінити власне життя й раз та назавжди навернутись до Воскреслого Христа. Саме такий перехід і є воскресінням людини вже тут, на землі. Цей перехід до нового життя відбувається у повсякденній боротьбі зі злом, яким переповнене наше земне життя. Однак шлях до нашого особистого воскресіння з неволі гріха лежить через Хресну дорогу. Без неї нема перемоги, оскільки зло ніколи добровільно не здається. Сам Господь, щоб перемогти зло, переніс зневагу, катування та страшну смерть на хресті. І саме після Хресної дороги та смерті настало Воскресіння. Через це і нам не треба лякатись цієї боротьби, бо у Воскреслому Христі, який завжди супроводжує нас, є та сила, яка перемагає всяке зло, «Бо Сам Вiн перетерпiв, бувши спокушеним, то може й спокушуваним допомогти» (Євр. 2, 18).
Разом із тим, шлях переходу до нового життя у Христі проходить також і кожний народ, у тому числі й наш український. Нині ми переживаємо важкі та відповідальні часи своєї історії. Тому цей період є водночас і часом нашої Хресної дороги, і часом нашої Пасхи. Тепер – час нашого очищення від всякого морального бруду; час виходу з рабської неволі; час нашої переміни на новий Божий народ. Так, це болісний процес, як і кожна Хресна дорога, кожен перехід від старого до нового. Але це – наша Пасха! І ця Пасха, не зважаючи на всі зусилля сил темряви, завершиться перемогою, бо здійснює цей перехід до нового життя разом із нами наш Господь: «бо Пасха наша, Христос…» (І Кор. 5, 7), який дає нам сили і йде разом із нами, допомагаючи нам нести наш хрест.
Нехай Воскресна радість увійде в кожен дім і в кожну родину. Донесімо її скорботним і знедоленим, хворим та немічним, усім тим, хто потребує нашої уваги та підтримки. Передаваймо її й тим, хто перебуває далеко від рідного дому: воїнам, що в цю пасхальну ніч захищають мир на Сході України; людям доброї волі – капеланам та волонтерам, які прагнуть допомогти та підтримати військо; переселенцям, яких війна позбавила власного дому.
Не забуваймо й про сім’ї полеглих Героїв, які віддали своє життя за Батьківщину; підтримаймо поранених, які терплять тілесні чи душевні страждання. Будьмо милосердними до всіх, хто переїхав із зони проведення бойових дій та шукає прихисток на мирних територіях. Нехай серце кожного християнина буде відкрите і співчутливе. Нехай світло Христового Воскресіння освячує наш життєвий шлях та скріплює нашу віру в перемогу добра над злом. Нехай світла звістка про Воскреслого Спасителя з'єднується нині з нашою твердою надією на перемогу правди в нашому особистому житті та в житті нашої Батьківщини.

Telegram Channel