Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

ПРОФЕСІЯ — РЯТУВАТИ ЛЮДЕЙ

У зв’язку з об’єднанням пожежних та аварійно-рятувальних формувань і служб в єдине міністерство з надзвичайних ситуацій недавнім Указом Президента України запроваджено нове професійне свято – День працівників цивільного захисту.

У зв’язку з об’єднанням пожежних та аварійно-рятувальних формувань і служб в єдине міністерство з надзвичайних ситуацій недавнім Указом Президента України запроваджено нове професійне свято – День працівників цивільного захисту. З цієї нагоди — розмова з начальником управління МНС України у Волинській області полковником Володимиром Грушовінчуком.

– Володимире Васильовичу, я бачу у вашому кабінеті заквітчану вишитим рушником ікону Пресвятої Богородиці ”Неопалима купина”, яку вшановують 17 вересня. І ця дата стала Днем працівників цивільного захисту. Мабуть, це не випадково?
– Звичайно, ні. Ікона Пресвятої Богородиці “Неопалима купина” віддавна вважається захисником домівки від пожежі, стихійних лих. Саме тому дату, пов’язану з цією святинею, і визначено нашим професійним святом.
— Чим викликана реорганізація і як вона позначилася на роботі?
— В області досі, окрім комунальних аварійних служб, практично не було реальної сили, яка могла б ліквідовувати наслідки надзвичайних ситуацій. Тепер такі підрозділи є в кожному районі, місті. І в селах, де є добровільні пожежні команди. Ось найсвіжіший приклад. Жителька Локач, збираючи в лісі гриби, упала в колодязь. Її врятував наш підрозділ 15-ї частини з Локач. Лише з початку нинішнього року врятовано життя 88 волинян різного віку, які потрапили в екстремальні ситуації. Скрізь, де є загроза життю людини, повинна надати допомогу наша рятівна служба за телефоном “01”.
Прийнятий нинішнього року закон про основні засади цивільного захисту передбачає не лише захист від пожежі, а й радіологічний, хімічний, бактеріологічний. І навіть медичний, скажімо, від отруєння грибами, в результаті ДТП. Усе це ми повинні вміти виконувати. І готуємо для цього своїх працівників.
— Після реорганізації загальна кількість рятувальників всіх служб не збільшилася?
— Практично ні. Нині МНС нараховує 80-90 тисяч рятівників. Наш особовий склад в області - близько тисячі чоловік.
— Небагато.
— Так, в процентному відношенні до населення і кількості техногенно-небезпечних об’єктів – замало. Тому в наступному році плануємо збільшити кількість рятівників орієнтовно на 150 чоловік. Запрошуємо молодь йти до нас, вступати в наш ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою.
— Яка Волинь в техногенному відношенні порівняно з іншими областями?
— Більш-менш спокійна. Тут зареєстровано 71 техногенно-небезпечний об’єкт, де є хлор, аміак, викиди небезпечних речовин. Найбільш техногенно-небезпечний район – це нововолинські шахти. У Луцьку – нафтобаза, аеродром. Ми перевірили всі військові склади, які є в краї, щоб уникнути надзвичайних подій. Враховуємо й те, що неподалік області – Рівненська АЕС. Для цього маємо два зведені спеціальні загони на випадок НП на атомній.
— Щоб відповідати європейському рівню рятувальних служб, потрібна і нова найсучасніша техніка, надійне матеріально-технічне забезпечення. Знаю, що вам раніше доводилося постійно “вибивати“ пальне, шукати спонсорів…
— Щодо пального, то тут мало що змінилося. У нинішньому році вперше почали забезпечувати одягом. У масштабі країни було виділено з бюджету 30 мільйонів гривень для придбання спеціалізованої техніки, зокрема і для Волині. У зв’язку з реформуванням військ цивільної оборони ми отримали 15 одиниць техніки з військових частин. Є навіть плаваючий бронетранспортер, який знаходиться в Любешівському районі, де найчастіше бувають підтоплення, повені. Один з сучасних спецавтомобілів ми придбали завдяки допомозі облдержадміністрації. Він може і гасити пожежу, і різати метал, і багато іншого. Але коштує аж 250 тисяч гривень. А такі автомобілі повинні бути в кожному районі..
— Відомо, що рятувальні служби входять в п’ятірку найнебезпечніших професій. Тож заради чого життям ризикують ваші люди?
— Навіть коли нам повідміняли практично всі пільги, то й тоді основний кістяк колективу пожежників залишився. Недавно нам підвищили зарплату кожному в середньому на сто гривень. І середньомісячно становить вона нині 400-500 гривень. Тож, можна сказати, що служимо ми не заради великих грошей. І служимо добре. Управління входить по всіх показниках в першу десятку областей.
— Як плануєте відзначити свято?
— Буде урочистість з святковим концертом у ляльковому театрі. Уперше плануємо в центрі міста показати лучанам нашу рятувальну техніку. Відбудуться також показові виступи рятувальників на базі третьої частини, що на вулиці Грибоєдова.
Бесіду вів Зіновій ЖИЖАРА.
Telegram Channel