Курси НБУ $ 39.59 € 42.26

«Дітям досі сниться пес, якого залишили вдома, коли тікали», – переселенка

Найбільше діти переселенців сумують за домашніми тваринами й бояться за рідних, які залишилися під обстрілами

Нині мешканка Донецька Юлія Чорновець займається проблемами адаптації переселенців. Вона розповіла про основні проблеми тих, хто був вимушений покинути рідну домівку, передає Gazeta.ua.



Були випадки, коли дітей цькували за те, що вони приїхали зі Сходу.



«З чоловіком вирішили їхати з Донецька. Не хочу, щоб мої діти вивчали на уроках біографії Захарченка та Гіві. Був улюблений пес, до Києва взяти його не могли – самі їхали у невідомість. Залишили в Краматорську у бабусі. Дітям сниться досі. Знаєте, про що найбільше мріють? Що у них буде великий дім і собака буде жити з нами», - каже 32-річна Любов із Донецька, мати 4-х синів.
«Найбільша проблема – допомогти дітям адаптуватися до школи. У новому колективі вони замкнуті, їм тяжко. Сумують за звичним життям. Були випадки, коли дітей цькували за те, що вони приїхали зі Сходу. Намагаємося залучити таких дітей до різних заходів. Нещодавно з ініціативи Галини Гереги провели фотозйомку дітей-переселенців разом із відомими українцями. Діти були дуже раді спілкуванню. Приходили до школи, показували свої фото з Вірастюком, Каденюком, Сумською. Навколо них одразу ж почали збиратися однокласники. Так, у дечому це штучний авторитет. Але фотосесія допомогла привернути увагу місцевих дітей до учнів-переселенців. І це найголовніше – не допустити, щоб між ними були бар'єри», - каже Юлія Чорновець.

Telegram Channel