Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

Пільги передбачили, а про відшкодування за них забули

Алла ЛІСОВА


Згідно з українським законодавством, майже п’ятдесят категорій пільговиків  мають право на безплатний проїзд на міських маршрутах. Однак ніхто точно не визначив кількість тих, хто користується такими привілеями, і загальну вартість відшкодувань. Можливо, тому, що ніхто й не збирався повністю покривати витрати за цей проїзд? Раніше, пригадується,  кошти, хоч і не стовідсотково, виділялися у вигляді цільової субвенції з державної казни на відшкодування проїзду пільгових категорій громадян. А два роки тому внесено зміни до бюджетного кодексу, якими передбачено, аби такі перевезення пасажирів брали на свої плечі місцеві бюджети.



Майже п’ятдесят категорій пільговиків мають право на безплатний проїзд на міських маршрутах.



Нинішнього року Нововолинська міська рада передбачила на пільговий проїзд 400 тисяч гривень. Однак цих грошей, очевидно, забракне. Тому перевізники вже зараз почали ставити питання  про обмеження кількості категорій пільговиків, які їздили безплатно. Разом з тим вони просять врегулювати питання проїзду дітей шкільного віку Йдеться про те, аби  учні користувалися правом 50-відсоткової знижки, яка існує, до 21-ї години в усі дні, крім неділі.


Ці заяви озвучив начальник відділу транспорту і зв’язку  Нововолинського міськвиконкому Юрій Коцура  на громадських слуханнях щодо прийняття проекту рішення виконавчого комітету Нововолинської міської ради «Про встановлення тарифів на перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування пасажирським автомобільним транспортом в режимах звичайному та маршрутному таксі».


Він також зазначив, що, враховуючи звернення перевізників, платоспроможність населення, зроблені відповідні обґрунтування вартості тарифу. Днями очікують рішення антимонопольного комітету про його погодження. Це стосується, зокрема, ціни квитків на маршрутах № 4а,13 до дачних масивів та до селища Благодатного. Шкода лише, що в таких важливих громадських слуханнях взяли участь небагато людей, а отже - і обговорювати зголосилося зовсім мало активістів. Хоча вартість проїзду цікавить більшість городян.


Остаточне рішення із зазначеного питання буде прийнято на черговому засіданні виконкому Нововолинської міської ради.

Telegram Channel