Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
В Америці волиняни пекли паску по лобачівському рецепту

Волинь-нова

В Америці волиняни пекли паску по лобачівському рецепту

Наші земляки зберегли Україну в серці і за океаном

Леся ВЛАШИНЕЦЬ
Ще в минулому році знаний на Горохівщиніі співак і музикант, на всі сто відсотків взірцевий у області директор Народного дому «Просвіта» села Лобачівка Василь Гриб світле Христове Воскресіння зустрічав у наймилішій своєму серці Лобачівці, а вже майже через два місяці, у червні, доля подружжя Василя і Наталії Грибів із невеличкого села замандрувала аж у шикарне місто Меридіан у американському штаті Айдахо.



– Двори, в яких живуть українці, видно відразу, – розповідав з гордістю про цвіт українського земляцтва.



Часто спілкуючись із цією привітною сім’єю у скайпі, знаю, що для неї без згадок про сільську батьківщину у далекій країні  не минає жоден день. Про друзів і односельчан, про колишніх колег, передаючи усім  вітання,  земляки розпитували і у Великодні дні.


Як самі зустріли свято далеко від отчого порогу? Як сходило для них пасхальне сонечко не під спів улюблених Василем лобачівських соловейків? Чи взяв у руки баян, який серед багажу у літаку був його найдорогоціннішою поклажею? Чи знайшла золоторука господиня Наталія піч, щоб звично спекти паску?..


У Айдахо хлібороби-співаки вжилися з воістину до всього вдалою українською сільською вдачею. Ще торік тішилися, що почувалися незрадливими землі  хазяями, бо посадили декілька рядків картопельки, цибулю на кусневі городу добрих родичів, а вже навесні розжилися своїми кількома сотими родючої землі. Той грунт, на диво сусідам, Василь обсадив не декоративними деревами, а вже нащепленими власноруч яблуньками, сливами, абрикосами…


– Двори, в яких живуть українці, видно відразу, – розповідав з гордістю про цвіт українського земляцтва.


Перед Великоднем Наталія накрасила у цибулинні яєць і таки спекла кругленькі, як сонечко, паски за лобачівським рецептом. Щоправда, у найсучаснішій духовці, але Божий хліб удався на славу! Напекла і коржиків-мазурків і ті досі небачені смаколики миттю ще гарячими з бляхи розібрала сестрина і сусідська дітвора. 

Telegram Channel