Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

АМБІЦІЇ ВЕДУТЬ У ГЛУХИЙ КУТ

Чому на Волині пальне, яке виділяють селу, не доходить до адресата?

На засіданні постійної комісії обласної ради з питань сільського господарства, продовольства, земельних відносин та соціального розвитку села розглянуто ряд актуальних питань. Після інформації, яку зробив перший заступник начальника головного управління сільського господарства і продовольства Василь Битов, у депутатів, членів комісії виникло чимало запитань. І не випадково, бо в інформації, по суті, не було аналізу проблем, усе висвітлювалось у рожевих тонах. Відповіді на запитання також не задовольняли депутатів, бо були “обтічні”, нерідко свідчили про необізнаність Битова з тих чи інших проблем. Скажімо, на запитання: чому оптові ціни на пальне, доставлені бензовозом, вищі, ніж на автозаправних станціях, відповідь була така:
— Я думаю, що ви про це знаєте краще, ніж я.

Власне, щодо пального за пільговими цінами найбільше було нарікань і критичних зауважень. Голова комісії Валерій Панасюк розповів, що приїжджав представник заводу з Кременчука і дивувався, що область не отримала тієї кількості пального, яке нібито вибрали волиняни. Наприклад, відзначено, що рожищенському технікуму відвантажено шість тонн пального, а фактично він зовсім не одержав його. І така ситуація по багатьох господарствах.
За словами керівника селянської спілки “П’ятидні” Володимир-Волинського району Валерія Діброви, його господарство не отримало доведених тисячу літрів пального. Хтось зауважив, що, можливо, за них не було проплачено. Діброва заперечив: господарство могло викупити будь-яку кількість пального. Причина в іншому: або завод не виконав підписаного Кабінетом Міністрів меморандуму, або недопрацювали обласні служби. “Такої вакханалії, як на Волині, ми не бачили ніде”,— це слова, сказані представником заводу з Кременчука.
Напевно, кожного керівника сільгосппідприємства турбують фінансові проблеми і пролонгація кредитів, взятих у банках. Вичерпну інформацію з цього приводу дав голова обласної ради Василь Дмитрук. Василь Павлович у Києві зустрічався з міністром сільського господарства і досягнуто порозуміння, що всі кошти, які передбачались виділити на потреби сільського господарства у листопаді—грудні, потрібно профінансувати тепер. Для Волині належить збільшити квоту на продаж зерна до 25 тисяч тонн. Тоді буде знято фінансові проблеми. Щодо кредитів, то є офіційна телеграма за підписом міністра агропромислової політики і першого заступника голови Національного банку про пролонгацію кредитів минулого і нинішнього року до 1 березня 2005-ого.
Гостра дискусія відбулася під час розгляду питання сортопоновлення зернових, інших культур і повернення коштів за сортонадбавки. За словами Валерія Панасюка, ще недавно господарства висівали чотири тисячі тонн елітного насіння, а тепер будуть виділяти лише 800 тонн. Через безгрошів’я господарства і такої кількості не зможуть придбати. Досі мало хто купує елітне насіння. Чи не станеться так, що воно піде на корм худобі.
Андрій Турак розповів, що він розмовляв з сусідами Львівської області, які визнають украй важку ситуацію в сільському господарстві свого регіону.
— Добре, що в нас збереглося десяток потужних господарств, які зрозуміли у свій час, до чого призведе сліпе виконання так званих реформ в аграрному секторі,— зазначив керівник відомого в області господарства. — Але й на Волині починається трагедія села.
Депутат сказав, що його господарство вже не має змоги платити за оренду землі і прибутковий податок, і запропонував скликати позачергову сесію обласної ради, притягти до відповідальності керівників, котрі ігнорують депутатські рішення.
На думку Петра Камельчука, влада байдужа до потреб села. Чому виробник вимушений продавати зерно за цінами, нижчими собівартості? Чому досі не повертають кошти за сортову надбавку? Ситуація вкрай критична, і якщо не буде посіяно озимину, знову, як і торік, не буде хліба в країні.
Про повернення податку на додану вартість інформував голова державної податкової адміністрації в області Микола Гринюк.
Підбиваючи підсумки розмови, голова обласної ради Василь Дмитрук сказав, що на засіданні комісії порушено дуже актуальні питання. На жаль, без участі представників виконавчої влади, яких запрошували. Розгляд питань ініціювала постійна комісія, і голова ради підтримав позицію депутатів. Ситуація справді тривожна, бо частина господарств не має коштів для того, щоб посіяти зернові, або не зможе зібрати кукурудзу на силос, цукрові буряки тощо.
— У Києві я мав розмову з міністром сільського господарства і віце-прем’єр-міністром і вони поділяють тривогу, що склалася на селі, про яку ми сьогодні говоримо,— підкреслив Василь Дмитрук. — То чому сьогодні на рівні виконавчої влади хочемо загнати все в глухий кут і сказати, що у нас все ідеально, нема ніяких проблем? Так не повинно бути і так не буде. Обласна рада працюватиме. Той, хто може, — буде сіяти, хто не зможе,—за це комусь доведеться відповідати.
Любомир ПАХОЛОК.
Telegram Channel