Курси НБУ $ 39.59 € 42.26

Мамонт вмер 10 000 років тому, а його праху досі не дають спокою контрабандисти

Водій туристичного автобуса намагався вивезти з України до Польщі частину бивня мамонта який вимер понад 10 тис. років тому

В управлінні комунікацій ГУ ДФС у Львівській області повідомили, що до пункту пропуску «Краковець-Корчова» прибув туристичний автобус під керуванням громадянина України, який прямував до Польщі. Водій на вимогу інспектора митниці надав письмову декларацію, згідно з якою перевозив «колекційний предмет» вагою 8 кг. Сам товар був у коробці з-під стійки амортизатора.



Ціна цього бивня на «чорному ринку» становила б 3-3,4 тис. євро.



Згідно з ст. 197 Митного кодексу, для пропуску через кордон необхідно свідоцтво на право вивезення культурних цінностей, якого водій не надав.


Предмет вилучили та скерували на експертне дослідження.


«Експерти встановили, що цей предмет є частиною бивня мамонта, який вимер понад 10 тис. років тому. Ступінь збереження кісткової тканини свідчить, що предмет зберігався у замерзлому стані і ймовірно походить з території багаторічної мерзлоти. Його можна використати для різьблення невеликих скульптурних зображень. Вартість такої кісти на «чорному ринку» може становити близько 350-400 євро за кілограм. Враховуючи вагу предмета – 8,5 кг, його ціна на «чорному ринку» становила б 3-3,4 тис. євро», – повідомили в ДФС.


Відтак, за цим фактом митники склали протокол про порушення митних правил, справу скерують до суду.


 

Telegram Channel