Курси НБУ $ 39.23 € 42.44

ЗА ТЕПЛО В ДОМІВКАХ ПОТРІБНО ПЛАТИТИ

У Володимирі-Волинському місцевий суд розглянув 770 позовних заяв стосовно боржників...

Відбулася нарада з підготовки житлово-комунального господарства області до роботи в осінньо-зимовий період за участю першого заступника голови Держжитлокомунгоспу Юрія Хіврича і першого заступника голови облдержадміністрації Володимира Панчишина.
За словами Володимира Панчишина, опалювальний сезон буде розпочато своєчасно, особливу увагу належить звернути на лікарні, дитячі садки, школи. Потрібно винести уроки з торішніх прорахунків. Насамперед це стосується Нововолинська, в якому до частини будинків тепло подали із запізненням. На жаль, є заборгованість за енергоносії комунальних підприємств і населення. До 1 жовтня необхідно позбутись боргів. Як уточнив начальник управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Іван Корчук, підприємства галузі на 1 вересня ц. р. заборгували 60 мільйонів гривень. Основним боржником є населення, яке не сплатило за надані послуги майже 40 мільйонів гривень.
Повільно йде реструктуризація заборгованості. У Володимирі-Волинському, наприклад, місцевий суд розглянув 770 позовних заяв стосовно боржників. Винесено рішення, згідно з яким їм належить сплатити більш як один мільйон гривень. Фактично сплачено лише 201 тисячу. За словами першого заступника володимир-волинського міського голови Миколи Веремчука, чинним законодавством не визначено відповідальності споживачів за ухилення від укладання договорів на реструктуризацію і щодо їх невиконання. Ще одна проблема. Підприємство “Теплокомуненерго” реструктуризувало борги на 500 тисяч гривень, але водночас йому не під силу погасити заборгованість за спожитий газ. Такі питання потребують вирішення на рівні Держжитлокомунгоспу.
У Ковелі вперше за останні роки водоканалу вдалося повністю проплатити за використану електроенергію і позбутися боргів. Повністю буде проплачено і за газ. На підготовку до зими житлово-комунального господарства використано з міського бюджету два мільйони гривень. Однак, як сказав заступник міського голови Володимир Літвінчук, Ковель — єдине місто на Волині, яке зовсім не отримало державних коштів на реформування комунгоспу.
— Ми постійно впроваджуємо енергозберігаючі технології, але не можемо “наздогнати” підвищених тарифів на електроенергію,— зауважив Літвінчук. — Вкладаємо гроші з власного бюджету, прагнемо заощадити електроенергію, але її вартість щомісяця зростає на два—три відсотки.
Міські комунальні служби зазнають збитків від того, що “мисливці” за металобрухтом викрадають кришки і решітки від каналізаційних люків. Щодо цього роками точаться розмови, але позитивних зрушень не видно.
У Ратнівському районі вирішили створити сільську комунальну службу. Вже з нового року буде налагоджено роботу такого сервісу, адже жителі села також мають право на цивілізоване обслуговування. Звернуто увагу на те, щоб при встановленні індивідуального опалення не залишались напризволяще одинокі, престарілі, незахищені верстви населення, яким не під силу самотужки провести тепло в квартири.
Перший заступник голови Держжитлокомунгоспу Юрій Хіврич відзначив, що на Волині непогано готують до сезону котельні. Луцьк є одним з небагатьох обласних центрів, у якому люди мають постійно гарячу воду. Однак відстає технічне переоснащення, великі затрати енергоносіїв. Затверджена загальнодержавна програма реформування комунального господарства до 2010 року, в якій передбачено кошти і з державного, і з місцевих бюджетів, а також кошти підприємств. Аналогічна обласна програма схвалена на колегії облдержадміністрації і її належить розглянути на сесії обласної ради.
Любомир ПАХОЛОК.
Telegram Channel