Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Земля — недорого й від голови ОДА

Волинь-нова

Земля — недорого й від голови ОДА

Упродовж неповного року перебування на посаді голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко підписав розпорядження про продаж більш як десятка ділянок на Рівненщині, які досі були у державній власності. Йдеться про землі поза межами населених пунктів, призначенням яких мало би бути промислове будівництво. У середньому наділи за підписом пана Муляренка продавалися по 1000 гривень за сотку. Навіть там, де ринкова ціна землі у 20 разів вища

Левко ЗАБРІДНИЙ



Попри те, що промислове виробництво зазвичай потребує чималих площ, приблизно половина розпоряджень голови ОДА стосується невеликих земельних ділянок. До прикладу, у серпні пан Муляренко погодив продаж 27 соток землі на території Сновидицької сільради на Рокитнівщині для ТзОВ «Українська лісопереробна компанія» — за 28,7 тисячі гривень. У жовтні біля лісового масиву у селі Зоря Рівненського району ПП «Спортивно–оздоровчий клуб «Спарта» придбало 35 соток за 60,9 тисячі гривень. А в лютому Анатолій Мельник викупив 15 соток державної землі за менш як 16 тисяч гривень на території Головинської сільради на Костопільщині.



Ті, хто будує котеджі, почуваються господарями, а в інфраструктуру села жодної копійки не вкладають.



Проте найцікавішими серед усього проданого головою ОДА є земельні ділянки у селі Вересневе Рівненського району, що є супутником обласного центру, та на березі озера Нобель у Зарічненському районі. 35 соток біля курортного Нобеля купив Микола Воронко за 111,6 тисячі гривень, тобто фактично за трохи більше як 4 тисячі доларів — під однойменний з озером мотель. До березня пан Воронко був орендарем цієї земельної ділянки і мотель на ній, як розповідають, уже збудований.
Пан Воронко — не єдиний, хто будує на Нобелі відпочинковий комплекс. В інтернеті можна знайти пропозиції відпочинку у тамтешніх котеджах. Просять нині, коли ще холодно, приблизно 300 гривень за людину — без харчування. Такі котеджі переважно зводять на землях селян, які ті продають по 6 — 8 тисяч доларів за 10 соток. Тож, за найскромнішими підрахунками, державний бюджет від продажу 35 соток на Нобелі недоотримав щонайменше 15 тисяч доларів.
Щодо Вересневого, то за розпорядженням голови ОДА 12 соток на вулиці Набережній у селі викупив за
25,4 тисячі гривень Василь Фединчук. Свого часу це була земля колгоспу. Цільове призначення ділянки, яка вже належить пану Фединчуку, — під промислову забудову. Наразі будівництво там не розпочате. Стоїть лише збережена з часів колгоспу невелика споруда, а саму ділянку власник огородив бетонним парканом. Подібні земельні ділянки у Вересневому, зокрема і по сусідству з тією, що відчужила ОДА, продають за ціною від 200 до 500 тисяч гривень.
Зазначимо, що Рівненська ОДА розпоряджається землями державної власності поза межами населених пунктів. Оскільки в країні триває децентралізація, у парламенті обіцяли прийняти закон, який передасть ці землі громадам. Бо ж ідеться про наповнення місцевих бюджетів від продажу такої землі чи здачі її в оренду. Втім, закону досі немає, а за підписом голови ОДА продають і ті земельні ділянки, які вже — на території сформованих на Рівненщині ОТГ. До прикладу, озеро Нобель — у Локницькій громаді на Зарічненщині.
— Про те, що землю біля озера Нобель продали, дізнався з інтернету, — розповідає голова Локницької об’єднаної територіальної громади Петро Харковець. — Відреагував негативно, бо ж якби прийняли закон і земля була у нашому розпорядженні, ми б продали її дорожче. Воронко, який купив, з Рівного, але родом звідси. Його брат свого часу Кухченську сільраду очолював. Ця земля колись колгоспу належала, на місці мотелю, який уже збудований, була колгоспна лазня. У бюджет громади від мотелю наразі — жодних податків. Матиму розмову з підприємцем, аби змінити ситуацію. Хоча він такий — не єдиний. У селі Нобель масово котеджі будують впливові люди, серед яких — і судді, і прокурори. Купують землю у місцевих (по 6 — 8 тис. доларів за 10 соток), зводять котедж, а потім дехто здає кімнати в оренду відпочивальникам. Звісно ж, ні про який офіційний бізнес не йдеться. Попри те, що місце курортне, надходжень з Нобеля до бюджету громади — мало. Місцеві від цього не у захваті. Ті, хто будує котеджі, почуваються господарями, а в інфраструктуру села жодної копійки не вкладають. Був випадок, що і ціле озеро Нобель під контроль намагалися взяти, але люди не дозволили.
Готуючи розпорядження про продаж земельних ділянок, ми керуємося загальною процедурою, прописаною у Земельному кодексі, — запевняє Олександр Ганов, в. о. начальника юридичного відділу апарату Рівненської ОДА. — За дорученням її голови райдержадміністрації замовляють у ліцензованих фірм експертно-грошову оцінку земельної ділянки, яку хочуть купити. Таких фірм в області є до десяти і вони, вираховуючи вартість ділянки, керуються методикою, прописаною у постанові Кабміну. Експертно–грошову оцінку, за яку ліцензована фірма несе відповідальність, на наше прохання ще перевіряють фахівці управління Держгеокадастру. Ми не маємо підстав брати під сумнів встановлену вартість землі після цих двох кроків. Збільшувати суму самостійно ОДА також не має права. Відмовити у клопотанні підприємству чи фізичній особі теоретично можемо, але тоді буде судовий позов і ми його у будь–якому випадку програємо. Бо законодавство чітко передбачає, що власник нерухомості на земельній ділянці має право на її купівлю. Якщо вона вільна від забудови, лише тоді можемо виставити її на аукціон, у такому випадку експертно-грошова оцінка буде стартовою ціною.


 

Telegram Channel