Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

Заколот тривав лише одну добу

29 квітня 1919 року генерал-хорунжий Володимир Оскілко вчинив спробу перевороту проти Симона Петлюри у тодішній столиці УНР – Рівному

Сергій НАУМУК


Майбутній отаман та генерал-хорунжий Володимир Оскілко народився у Городку Рівненського повіту. Після закінчення гімназії та вчительської семінарії працював у школі села Золоте біля Дубровиці. Під час Першої світової війни служив у російській армії, мав чин підполковника. Потім був комісаром Центральної Ради у Рівненському повіті, командував охороною стратегічного залізничного вузла у Коростені. Північну групу військ, яка була під його орудою, вважали найдисциплінованішим з’єднанням наддніпрянців.




Володимир Оскілко вважав, що до влади прийшли агенти ЧК, а Петлюру мав за безхарактерного та слабкодухого.



За партійною орієнтацією Оскілко належав до опозиційної тодішньому уряду Бориса Мартоса Української партії самостійників-соціалістів. Він вважав, що до влади прийшли агенти ЧК, а Петлюру мав за безхарактерного та слабкодухого.


28 квітня Оскілко відмовився виконувати наказ Петлюри, за що той відсторонив його від командування. 27-річний генерал-хорунжий вирішив діяти негайно. Наступного дня голову уряду Бориса Мартоса та більшість міністрів арештували і замкнули в окремому вагоні. Це було нескладно, бо посадовці УНР не мали особистої охорони. Соратники пропонували розстріляти урядовців, але Оскілко не погодився. Заколотники вимагали скликати Установчі збори, усунути від влади Петлюру і призначити тимчасовим президентом Євгена Петрушевича.



Симон Петлюра.


Петлюра уникнув арешту, бо перебував у Здолбунові. Оскілко послав за ним загін кінної гвардії на чолі із Семеном Гризлом, сподіваючись, що у містечку ще не знають про заколот. Але щойно вершники наблизилися до станції, як їх оточили вірні Петлюрі загони. Не зміг арештувати Петлюру і ще один надісланий відділ. Рівне атакували частини Українських січових стрільців, петлюрівці та бронепоїзд. Вранці 30 квітня заколот було придушено.


«Головнокомандуючий з усіма озброєними силами Наддніпрянської України» втік і через 12 днів здався полякам. 5 травня Рівне захопили більшовики, а 16 травня поляки заволоділи Луцьком.


Інші цікаві факти про 29 квітня дивіться у нашій рубриці «Доброго дня вам, люди!»

Telegram Channel