Курси НБУ $ 39.57 € 42.12

ЯКІ СОРТИ СМОРОДИНИ ВИБРАТИ?

Про чорну смородину пишуть багато. Одні автори хвалять сорти російської селекції, інші — української...

Про чорну смородину пишуть багато. Одні автори хвалять сорти російської селекції, інші — української. Деякі сорти проходять або вже пройшли сортовипробування і на Липинській державній сортостанції. Окремі з них ми спостерігали впродовж п’яти—семи років. Тож хочу поділитися спостереженнями із садівниками.
Перш за все, коли ви вирішили посадити чорну смородину, то купуйте тільки сортові саджанці. І ні в якому разі не на ринку у випадкових продавців. Хай вас не лякає, що деякі із щеп невисокі, так би мовити, не дивляться. Не всі ж будуть такими, як, скажімо, Аметист — до півтора метра у висоту. Вибираючи сорт, потрібно враховувати наскільки він крупноплідний, стійкий до хвороб і чи одночасно дозрівають плоди. Зазначу, що смородина, як й інші рослини, має чимало ворогів — шкідників та збудників хвороб. Тут і антракноз, і септоріоз, і стовпчата іржа, і борошниста роса, а ще — бруньковий кліщ та листкова галиця. Безумовно, нині можна успішно боротися з усіма шкідниками і хворобами за допомогою хімії. Але ж хочеться виростити для своєї сім’ї екологічно чистий врожай. Ось і пригодяться наші поради. Результати досліджень показали, що нині найкращі сорти смородини Київської сортодослідної станції. Так, сорт Володимирська дає 277 центнерів з гектара, Черешнева — 167, Ювілейна Копаня — 252, Софіївська — 239, а в окремі роки можна зібрати і до 400 центнерів. Для порівняння: старий і добре відомий сорт Минай Шнирьов дає 94 центнери з гектара, а Білоруська солодка — 101 центнер.
Ще один плюс цих сортів — вони одночасно дозрівають, а їх плоди тугі, не “течуть” при зберіганні. До того ж київські сорти посухостійкі. Всі вищеописані сорти перспективні. Їх можна придбати у нас, на сортодослідній станції.
Григорій ПАВЛЕНКО, директор Липинської державної сортодослідної станції.
Telegram Channel