Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

День сімейного лікаря: на передовій волинської медицини — 384 бійці в білих халатах

Хоча 19 травня визнано Всесвітнім днем сімейного лікаря ще у 2011 році, знають про нього далеко не всі працівники первинної ланки охорони здоров'я, не кажучи вже про пацієнтів. А тим часом саме ця ланка визнана в реформі медичної галузі пріоритетною та ключовою

Галина СВІТЛІКОВСЬКА
Як розповіла головний позаштатний спеціаліст управління охорони здоров'я облдержадміністрації з питань сімейної медицини Лідія Олексіївна Кривдік, на Волині надають допомогу населенню 384 сімейних лікарів, у той час як посад налічується 458. В області діють 20 центрів первинної медико-санітарної допомоги, 138 амбулаторій, 758 ФАПів, працівники яких знаходяться найближче до людей. Їхня робота важка і відповідальна. Саме тому на сайті обласного управління охорони здоров'я у розділі «Вакансії» найбільш затребувані спеціалісти — сімейні лікарі. Вільні посади є не тільки у поліській глибинці, а й у містах.



На Волині надають допомогу населенню 384 сімейних лікарів, у той час як посад налічується 458



За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, сімейний лікар (лікар загальної практики) – фахівець, який надає первинну медико-санітарну допомогу всім членам сім’ї, незалежно від віку, статі, характеру захворювання, з урахуванням психологічних, соціальних, культурних та особистих особливостей пацієнта і його родини. Вже за першого контакту з хворим сімейні лікарі мають визначати не лише діагноз, але й необхідний рівень фахової допомоги в закладах охорони здоров’я. За даними статистики, близько 80 відсотків усіх проблем, пов’язаних зі здоров’ям, у світі вирішують на етапі первинної ланки.
Думка: На Волині надають допомогу населенню 384 сімейних лікарів, у той час як посад налічується 458.

Telegram Channel