Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

ПРИСТРАСТІ НАВКОЛО БЮДЖЕТУ

Яким буде бюджет Волині на 2005 рік? Це питання нині найбільше хвилює органи місцевого самоврядування...

Яким буде бюджет Волині на 2005 рік? Це питання нині найбільше хвилює органи місцевого самоврядування, адже проект бюджету незабаром буде внесено на розгляд обласної, міських і районних рад.
На порядок денний засідання постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ і міст області було внесено більш як десяток питань. Найбільш гостра й зацікавлена розмова відбулася при обговоренні проекту бюджету-2005.
В останній день вересня відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, в якому взяли участь керівники рад і депутати обласної ради. Розглядались проблеми формування доходів і видатків бюджету Волині. За словами голови обласної ради Василя Дмитрука, робота в цьому напрямку проводилась недостатня, не було належної послідовності, до участі у формуванні бюджету не залучались усі зацікавлені сторони. До сесій рад усіх рівнів потрібно підійти з чітким баченням того, як будуть вирішуватись соціальні проблеми в наступному році. Складність ще й у тому, що з’явились нові підходи й розрахунки, викликані змінами в чинному законодавстві, прийнято бюджетну резолюцію Верховної Ради. Нині учасниками бюджетного процесу є всі райони й міста обласного значення, котрі повинні самостійно вирішувати питання. А це дуже не просто. Якщо проблеми не порушувати перед міністерствами й відомствами, Кабінетом Міністрів, Комітетом з питань бюджету, то вони не будуть вирішені.
Василь Дмитрук зазначив, що згідно з інформацією Володимир-Волинської міськради головне фінансове управління завищило доходи міста на 1,2 мільйона гривень. А видатки радам, навпаки, зменшуються навіть у порівнянні з нинішнім роком. Насамперед це стосується культури, освіти, соціального захисту населення, фізичної культури й спорту та органів управління.
За словами начальника головного фінансового управління облдержадміністрації Василя Грома, останнім часом сталися позитивні зрушення щодо показників, передбачених бюджетом-2005, котрі стосуються освіти, охорони здоров’я, культури, але остаточно ще не вирішені проблеми соціального захисту населення. Чому фінуправління збільшує дохідну частину бюджету? Василь Гром пояснив це тим, що деякі райони і міста визначають свої доходи на 2005 рік меншими, ніж фактично отримують у цьому році, а видатки збільшують. Наприклад, значно зменшило доходи місто Володимир-Волинський. Чому?
На це переконливо відповів міський голова Петро Саганюк. Бюджет міста у нинішньому році виконується з великими потугами. І якщо врахувати доходи при очікуваних міжбюджетних трансфертах Мінфіну, то для міста на 2005 рік визначена сума на 1 мільйон 255 тисяч гривень більше (або на 20,5 відсотка), ніж очікується виконання в цьому році. До речі, по Україні цей показник становить лише 12 відсотків. Податок з доходів фізичних осіб передбачається збільшити на 825 тисяч гривень (на 17 відсотків) у порівнянні з нинішнім роком (по Україні — 12 відсотків). До того ж місто в наступному році не одержуватиме майже мільйон гривень з податку фізичних осіб військовослужбовців, на 160 тисяч зменшаться доходи від сплати держмита.
За словами міського голови, в малих містах сума місячного оподаткування при збільшенні податкових соціальних пільг не даватиме значних надходжень, як у великих містах, чого, на жаль, не враховано. Викликає занепокоєння те, що протягом останніх років Міністерство фінансів доводить контрольні показники видатків, необхідних лише на фінансування захищених статей бюджету. Коштів на фінансування культури, скажімо, в останні роки вистачає лише на заробітну плату й утримання музичної школи.
Депутат обласної ради Михайло Слижук, котрий взяв участь у засіданні Комісії Верховної Ради з питань бюджету, яка розглядала формування доходів і видатків бюджету Волині, вважає, що сам принцип підходу до цього недосконалий, відірваний від життя. “Щоб звести кінці з кінцями, Ківерцівському району потрібно 13 мільйонів гривень, а, за попередніми підрахунками, передбачається 7 мільйонів. На сесії облради ми повинні прийняти збалансований бюджет”, — зауважив депутат.
Видатки, передбачені на утримання органів місцевого самоврядування на 2005 рік, у Луцькому районі покриваються лише наполовину. За словами сільського голови Липин Богдана Гусака, при формуванні місцевих бюджетів дохідна частина завищується, а видаткова —занижується. І хоч сільські бюджети виконуються, коштів на розвиток власної території не залишається.
Зауваження, що виникли під час обговорення проекту, справедливі, сказав голова обласної ради Василь Дмитрук. Виразником інтересів волинян повинні бути головне фінансове управління, облдержадміністрація і обласна рада. Інтереси потрібно спільно відстоювати. Голова облради розповів, що спочатку він одержав розрахунки проекту бюджету по галузях з Міністерства фінансів, а не тут, на місці, бо облфінуправління вимушене було погоджувати їх з першим заступником голови облдержадміністрації.
Виникало б менше запитань і непорозумінь, якби формування бюджету проходило за тією схемою, що у попередні роки. На думку Василя Дмитрука, ситуація з фінансуванням інвестиційних намірів нагадує помилки минулого року. Якщо влада не буде відстоювати інтереси Волині, то від цього потерпатимуть люди.
У засіданні комісії взяв участь перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Панчишин.
Любомир ПАХОЛОК.
Telegram Channel