Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

СЕРГІЙ ШЕВЧУК — ПРО НИНІШНЮ СИТУАЦІЮ В ПАРЛАМЕНТІ І ХВОРОБУ ВІКТОРА ЮЩЕНКА

"Я можу, як на духу, сказати, що це (хвороба Ющенка - ред.) не була симуляція, це ніякий не виборчий піар..."

У редакції “Волині” побував народний депутат України Сергій Володимирович Шевчук, який зустрівся з головним редактором Степаном Сачуком і висловив свою підтримку газеті в зв’язку з намаганням провладних політиків безпідставно закрити її, відповів на запитання кореспондента, в тому числі і про стан здоров’я одного з претендентів на посаду президента Віктора Ющенка, адже наш земляк, лікар за фахом, є заступником голови тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, створеної з цього приводу.
— Я приїхав до батьків у рідний Володимир-Волинський, де й прочитав статтю головного редактора “Самовпевнені політики вже хочуть закрити “Волинь”, — сказав Сергій Володимирович, — яка не залишила мене байдужим. Я від свого імені і, думаю, мене підтримають інші депутати, які так чи інакше пов’язані з Волинню, хочу сказати, що ми не допустимо наруги над одним з символів нашого краю — газетою, яка виховала не одне покоління. Наступного тижня в сесійному залі ми обговоримо це питання з волинянами.
— Сергію Володимировичу, ми з гордістю за наших депутатів спостерігали, як ви з трибуни Верховної Ради заявили про свій вихід з парламентської більшості. Чим ви керувались?
— На Х з’їзді Народно-демократичної партїі група її членів згідно з Статутом створила “Демократичну платформу”. Ми прийняли рішення не підтримувати кандидата в президенти Віктора Януковича, у нас було занадто багато питань до визначення єдиного кандидата, процедури його затвердження і тієї політики, яку проводить прем’єр-міністр. Як бачимо, в останній час йдеться про відмову від євроатлантичної інтеграції, про подвійне громадянство в Україні, надання статусу державної іншій мові. Ми вважаємо, що це помилкові ходи, навіть враховуючи передвиборчий агітаційний період. Такими цінностями, здобутками України, її стратегічним вибором не можна торгувати. Ми прийняли тверде рішення: бути незалежними, відстоювати державницькі національні інте­реси. Наша “Демплатформа” підтримує лише ті урядові проекти, які спрямовані на поліпшення життя людей. Незважаючи на блокуючі дії фракцій СДПУ (о), “Трудової України”, “Регіони України” та деяких інших парламент працює і приймає важливі законодавчі рішення. До речі, зміни до Закону про вибори президента, які поспіхом вносяться тепер, мають, очевидно, мету, щоб в другому турі не було виявлено переможців (уявімо, що в претендентів буде, приміром, 49 і 43 відсотки). Кому це на руку?
— На нашу думку, значну роль в роботі парламенту, його здатності злагоджено обговорювати законопроекти відіграє Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Яким чином відбулося закріплення його лідерства, незважаючи на тиск з боку адміністрації Президента?
— Наша фракція підписала політичну угоду з Народною аграрною партією, яку очолив Володимир Литвин. Ми проводимо взаємні консультації з важливих питань. Володимиру Михайловичу непросто було на початку. Але сьогодні він як керівник парламенту держави виконує свої функції достойно і чесно. Інакше кажучи, він розправив плечі. Кожен його публічний виступ засвідчує глибину політичної думки і проливає світло на нинішню ситуацію та шляхи виходу з кризи.
— Що ви можете сказати про свій зв’язок з областю?
— Якщо говорити про співпрацю народних депутатів України від Волині і виконавчої влади, то вона абсолютно відсутня. Таке враження складається, що виконавчу владу не цікавлять ні бюджетні процеси, ні соціально-економічний розвиток. За весь період перебування при владі нових керівників не було жодної зустрічі з народними депутатами, де обговорювалися б проблеми області. Це начебто психологія тимчасових людей, які хочуть лише відрапортувати у вищі інстанції, переламати якнайбільше людських долей, затиснути засоби масової інформації. Поки що виконавча влада вважає себе вищою за представницьку, що особливо помітно в нашій області. Тільки голова обласної ради Василь Дмитрук в Києві на робочих зустрічах подає документи, просить пролобіювати інте­реси області й ми йдемо назустріч. Я і мої колеги обов’язково будемо ставити питання при обговоренні політичної реформи про виборність керівників обласної і районної виконавчої влади. Вибори мерів повинні здійснюватися не так, як це було у Мукачевому, а прозоро і чесно. Ось у Рожищі будуть вибори міського голови. Ми маємо достойну кандидатуру — Анатолія Матвійчука і в разі його перемоги будемо вимагати від нього ефективної роботи, а разом з тим допомагатимемо територіальній громаді.
— Хоч ви входите в комісію з питань європейської інтеграції, але ми не можемо оминути питання охорони здоров’я, оскільки ви працювали лікарем. Чому тупцюємо на місці, платимо за все, а якість послуг не завжди висока?
— Ще в уряді Анатолія Кінаха було розроблено міжгалузеву програму “Здоров’я нації”. Особли­вість її полягала в тому, що медичний “віз” повинні тягнути всі галузі, відомства. Ця програма забулась. Ми пропонували поетапно переходити на загальнолюдську страхову медицину, як це маємо в більшості країн. Вона не є панацеєю від усіх бід, але містить елемент контролю за медичними технологіями, за тим, що і як робить лікар. Медики (на рівні заввідділень і вище) нерідко заінтересовані фармакологічними компаніями, які “просувають” дорогі препарати. Я є автором законопроекту про права пацієнтів, в якому визначено захист їх юридичних, моральних та інших прав. На жаль, в усьому світі гроші фармакобізнесу беруть верх над медичною практикою та клятвою Гіппократа.
— Сергію Володимировичу, хотілося б, так би мовити, з перших вуст почути правду про захворювання і стан здоров’я Віктора Ющенка.
— У складі тимчасової слідчої комісії — тринадцять чоловік, з них чотири медики — від “Нашої України”, НДП, Народної аграрної партії, комуністів. Академік Микола Поліщук, доктор медичних наук Михайло Сятиня та я не погодились з висновками голови комісії і його звітом (представник від комуністів сказав, що його можна взяти за основу, але треба суттєво допрацювати). Я був безпосередньо в палаті віденської клініки і бачив стан Віктора Андрійовича, біля якого поряд знаходилася дружина Катерина та в колясці лежав шестимісячний Тарасик. Це мужня родина. Можу сказати, що ця людина заслуговує найвищої похвали, зважаючи, як вона переносить одне з найважчих захворювань, котре виникло з невідомих причин, з надзвичайно важкими симптомами і болем. Я був здивований, що Віктор Андрійович прибув в Україну в такому стані і виступив у Львові. Він справді має силу волі і велику відповідальність перед людьми. Для мене уже не існує питання, як голосувати 31 жовтня.
— На телеекранах постійно мусується думка, що це захворювання — наслідок попередніх недуг Віктора Ющенка. Ваша думка, як медика?
— Я можу, як на духу, тим більше для рідної волинської газети, сказати, що це не була симуляція, перебільшення симптомів, це ніякий не виборчий піар. Це захворювання не є загостренням попередніх недуг, хоча відомо, що після сорока років людина має ті чи інші проблеми із здоров’ям. Це якісно нова ситуація, що спричинена генералізацією, викликана, очевидно, вірусною інфекцією. Що сталося — невідомо, але це буде встановлено рано чи пізно. Безумовно, Віктор Ющенко ще потребує медичної допомоги, однак стан його здоров’я поліпшується.
— Сергію Володимировичу, а як нам лікувати суспільство — від беззаконності, корупції, страху перед владою тощо? Як працюватиме Верховна Рада наступного року?
— Верховна Рада не повинна піддаватися на провокації з боку багатьох структур, які роблять спроби змінити президію парламенту, переобрати голову Верховної Ради, відмінити Закон про вибори на пропорційній основі (знову є багато охочих купити за мільйони мажоритарні виборчі округи). Слід зважено, без поспіху підійти до обговорення законопроекту про політичну реформу, оцінюючи кожне речення, слово, щоб не наламати дров. ... Я хотів би ще раз підтримати газету “Волинь”, чесних волинських журналістів. Вас шанують, люблять тисячі читачів. Але, як бачите, ви становите небезпеку для тих, хто хотів би утвердити напівтоталітарну державу.
— Хочеться від імені наших читачів подякувати вам за мужність, порядність і чесність в нинішній непростій ситуації, коли люди вже стомилися від брехні, політичного бруду, фальсифікації, насильства над душею.
Взяв інтерв’ю Олександр НАГОРНИЙ.
На фото: Головний редактор "Волині" Степан Сачук (зліва) і народний депутат Сергій Шевчук.
Telegram Channel