Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

ПРИПИНІТЬ ОБМАНЮВАТИ ПЕНСІОНЕРІВ!

Звертаються до вас народні депутати з різних фракцій та політичних партій...

Звертаються до вас народні депутати з різних фракцій та політичних партій. Ніхто з нас не балотується у Президенти України і тому наше звернення не має жодного відношення до передвиборчої агітації. Ми просто професійно працюємо в парламенті, в тих комітетах Верховної Ради, до профілю яких належать соціальні проблеми. Саме через наші руки проходять бюджетні документи, документи Пенсійного фонду та уряду, а тому ми маємо повну офіційну інформацію про виплати дотацій до пенсій, що відбувається зараз.
Звичайно, ми раді, що люди отримують вагому надбавку до злиденної пенсії. Ми знаємо, як тяжко сьогодні жити українським пенсіонерам. Але та настирлива реклама, яку навколо виплат дотацій розгорнув уряд, дає підстави стверджувати, що так звана “нова пенсійна політика” уряду Януковича – це звичайнісінький цинізм і знущання над людьми. Для того, щоби мати усі підстави так говорити, ми детально і прискіпливо перевірили всі документи, що так чи інакше стосуються підвищення пенсій і дійшли до невтішного, але однозначного висновку. Уряд уже вкотре обманює людей.
По-перше. В державному бюджеті на цей рік та в бюджеті Пенсійного фонду 2004 року зовсім не передбачено коштів для підвищення пенсій в останні два місяці перед виборами. Виникає закономірне питання - а звідки тоді взялися ці гроші? Чому їх не було раніше? Пригадайте, як уряд Віктора Януковича категорично відмовився збільшити мінімальну зарплату до 237 гривень з початку цього року, незважаючи на те, що це було встановлено законом. Більше того, уряд свідомо обдурив пенсіонерів, занизивши середню зарплату за 2002 рік з 376 до 306 гривень. А вона ж була базовою для перерахування пенсій! Тобто, у кожного пенсіонера із щомісячної пенсії урядом Януковича було вкрадено 30-40 гривень.
По-друге. Два тижні тому ми отримали від уряду проект державного бюджету та проект бюджету Пенсійного фонду на наступний рік. Ми із здивуванням побачили, що в цих головних фінансових документах країни теж не передбачено ніякого (!) підвищення пенсій на 2005 рік, як рекламує нинішній уряд! То навіщо ж дурити людей?
Ми змусили уряд Віктора Януковича надати нам документи, які пояснюють ситуацію, і отримали урядову постанову “Про підвищення рівня пенсійного забезпечення” №1215 від 18 вересня 2004 року. Цей документ все відразу прояснив, бо в ньому йдеться не про підвищення пенсій, а таки про тимчасову “державну адресну допомогу”, яку можна розчерком чиновницького пера зменшити або скасувати на другий день після президентських виборів.
Якщо називати речі своїми іменами, то можна з певністю стверджувати, що вся “пенсійна афера” уряду це - передвиборчий хабар пенсіонерам всієї країни. Це трюк від Віктора Януковича. Саме у такий спосіб прем’єр сподівається перемогти на президентських виборах, використавши голоси 12 мільйонів українських пенсіонерів. Пенсіонерів він намагається купити, використати й знову на п’ять років забути про них. В цьому ви можете пересвідчитися самі. Зверніться до районного відділення Пенсійного фонду з проханням про перерахунок пенсії. Відповідь чиновників буде однозначна – відмовити, у зв’язку з тим, що пенсії не підвищувалися.
Ми також отримали проекти документів, які передбачають, що з 1 січня 2005 року олігархи, які прибрали до рук енергетичні підприємства, планують підвищити тарифи на 30 відсотків на електроенергію та газ. Таким чином вони повернуть собі те, що вимушено віддали вам у вигляді „адресної допомоги” до пенсії.
Окрім того, навіть така “разова адресна” допомога може в результаті обернутися великим і гірким розчаруванням для мільйонів українських пенсіонерів. Безвідповідальним і економічним безграмотним рішенням уряд провокує соціально-економічну кризу в країні. Вже сьогодні, через друк “зайвих” грошей, ціни стрімко поповзли догори, з’їдаючи разові пенсійні дотації. Подорожчали виключно всі продукти харчування, сягнули вгору ціни на бензин та паливо, суттєво впав курс гривні. Люди вже пишуть листи до уряду та говорять про те, що вони стали біднішими, ніж були. Грошей стало трохи більше, але на них купити не можна й того, що купляли раніше. Уявіть, як стане важко, коли у випадку перемоги Януковича дотації до пенсій скасують, а ціни залишаться.
Пенсіонери – довірливі, чесні люди і можуть віддячити своїми голосами Віктору Януковичу за “підвищення” пенсій, не розуміючи, що їх ще раз жорстоко та сплановано ввели в оману. Не дякуйте кандидату від влади за сьогоднішні тимчасові доплати уряду. Ви нічим не зобов’язані йому. Ви тяжко невтомно працювали десятки років. Ви маєте право не на одноразову допомогу, а на стабільну, зароблену вами пенсію, достатню для нормального життя. Ви повинні отримувати те, що зароблено вашою багаторічною чесною працею.
Саме тому опозиційні до нинішньої влади депутати Верховної Ради підготували новий пенсійний законопроект. Він передбачає не передвиборчу виплату дотацій. Він передбачає законодавчо забезпечене підвищення пенсій, їх перерахунок до рівня, що перевищує прожитковий мінімум. Гроші для цього в державі є! Треба тільки розумно їх використовувати. Український пенсіонер сьогодні повинен отримувати гідну платню для того, щоб нормально жити, а не чекати чергових виборів, коли йому кинуть ще півсотні гривень.
Наша мета – не агітація за того чи іншого кандидата. У кожного з вас є свої політичні переконання, є політичні лідери, яким ви довіряєте. Різні політичні симпатії маємо й ми. Але, на наш погляд, було б справедливо, щоб ви знали правду про дотації до пенсій і приймали б рішення свідомо, з повним розумінням брудної політичної технології, яку застосовують провладні політики під час цих виборів.
Валерій АСАДЧЄВ,
заступник голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету, народний депутат України.
Валерій АЛЬОШИН,
перший заступник голови Комітету Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, народний депутат України.
В’ячеслав КИРИЛЕНКО,
перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та праці, народний депутат України.
Василь ОНОПЕНКО,
голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики, народний депутат України.
Станіслав НІКОЛАЄНКО,
голова Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти, народний депутат України.
Telegram Channel