Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

ОСІННЯ ПАЛІТРА ХУДОЖНИКІВ

Уже стало доброю традицією, що волинські художники до свого свята — Дня художника — готують нові творчі роботи...

Уже стало доброю традицією, що волинські художники до свого свята — Дня художника — готують нові творчі роботи.
У галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників відкрито виставку, на якій в переважній більшості експонуються нові роботи майстрів пензля. Щоправда, є там і вже знайомі глядачам твори. Але про них можна сказати, що створене митцями навіть у минулі роки може радувати їх шанувальників. Бо свідчать ці твори про майстерність їх творців, про непересічні цінності, зображені на художніх полотнах. Це, зокрема, роботи народного художника України, можна сказати патріарха митців нашого краю, учасника Великої Вітчизняної війни Олександра Байдукова, зимове Полісся заслуженого художника України Карела Якубека та інших добре відомих на Волині майстрів пензля. На виставці експонує дві свої нові роботи народна художниця України Тетяна Галькун. Це пейзаж, який повертає нас до чарівного світу природи, і натюрморт з пучечками квітів рідної землі.
Привертають увагу оригінапьні роботи, які складаються з чотирьох картин Оксани Ядчук-Мачинської. Це її „Подорож Данусі”. Не випадково біля цієї оригінальної серії подовгу затримуються відвідувачі виставки. Бо перед ними цікавий, оригінальний, своєрідний світ природи, яка оточує дівчинку і без сумніву накладає свій відбиток на її світосприймання, її душу. Тут же експонуються роботи, на яких зображено соняшники. Їх створили Світлана Байдукова, Зоряна Рубан-Головчук, Оксана Тарасенко. Але соняхи, у яких барви сонця і тепло літа, такі різні, такі не схожі, як і мистецький почерк художниць. Певно, не випадково, що саме жінки-художниці звернулися до цієї улюбленої в народі квітки, яка повертається за сонцем, а, значить, за порухами людської душі. Світлана Байдукова ще й експонує „Волошкове літо” - таку щиру, настроєву роботу, яка зачіпає душу барвами волошок і ромашок, барвами літа.
Глядачі мають приємність ознайомитися з доробком цьогорічного лауреата обласної мистецької премії імені Агатангела Кримського — Олександра Дишка. Він представив виконані у його неповторній манері роботи „Звуки вулиці’’ та „Оду воді і залізу”. А Елеонора Сабова-Дишко експонує свій оригінальний триптих „Алегорію”. Ті, хто хоче зустрітися з негучним, але таким привабливим навколишнім світом, у якому збережена тиша старих церковок, можуть з приємністю споглядати роботи Галини Івашків. Тут же і чарівні квіти, в яких неодмінно впізнаєш творчу манеру Світлани Костукевич.
Власне, на виставці експонують свої роботи і відомі майстри пензля, і молоді. Приємно, що у день свята художницям Оксані Ядчук-Мачинській та Елеонорі Сабовій-Дишко радник голови облради Олександр Гіль вручив почесні грамоти. А почесними грамотами обласного управління культури відзначено творчість народної художниці Тетяни Галькун, її колеги Миколи Рубана.
Галина ІВАНЕНКО.
Telegram Channel