Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

СОЦІАЛЬНА ДОПОМОГА ЧЕРЕЗ ОЩАДНИЙ БАНК

Згідно з відповідними постановами Кабінету Міністрів України здійснюватимуться виплати щомісячної державної адресної допомоги до пенсії (дотації)...

Останнім часом уряд прийняв ряд важливих рішень, спрямованих на підвищення добробуту громадян. Зокрема, згідно з відповідними постановами Кабінету Міністрів України здійснюватимуться виплати щомісячної державної адресної допомоги до пенсії (дотації). Крім того, передбачено викуп облігацій Державної цільової безпроцентної позики 1990 року. Безпосередню участь у реалізації урядових рішень в області бере Волинське управління ВАТ “Державний ощадний банк України”, філійна мережа якого нараховує 134 установи.
Про це розповідає начальник обласного управління Олександр Миколайович ФеденЧук.


— Нині Ощадбанк обслуговує 17 тисяч пенсіонерів. Чи всі пенсіонери отримають державну адресну допомогу?
— Якщо пенсіонер має достатній страховий стаж для нарахування мінімальної пенсії і її сума не досягає 284 гривні 69 копійок (прожитковий мінімум у 2004 році), то йому виплачується адресна допомога до пенсії (дотація) в сумі, якої не вистачає до прожиткового мінімуму. Якщо ж такого стажу недостатньо для нарахування мінімальної пенсії за віком, а також при призначенні пенсії за третьою групою інвалідності, розмір зазначеної допомоги не може перевищувати 152 гривні.
— Олександре Миколайовичу, чи необхідно пенсіонерові особисто звертатись до Пенсійного фонду або будь-якої іншої державної установи, щоб призначили йому дотацію?
— Нарахування щомісячної державної адресної допомоги пенсіонерам зобов’язані провести Пенсійний фонд України, Міноборони, МВС, Служба безпеки, МНС, Державна податкова адміністрація, Державний департамент з питань виконання покарань. На підставі їхніх розрахунків Пенсійний фонд України та Державне казначейство України перераховують суми дотацій до установ банків або для виплати готівкою через підприємства УДППЗ “Укрпошта”.
— У листах до редакції читачі запитують, чи вистачає коштів для виплати державної адресної допомоги?
— Ощадбанк своєчасно одержує кошти з Пенсійного фонду та Держказначейства. Проблеми виникають з іншої причини. Скажімо, заборгованість по виплатах дотації військовим пенсіонерам через установи ВАТ “Ощадбанку” за вересень у більшості районів області спричинена несвоєчасним поданням відповідними міністерствами списків пенсіонерів.
А установи Ощадбанку вживають усіх необхідних заходів для своєчасного проведення виплат. Зараз ми виплачуємо дотації, призначені на вересень—жовтень. Думаю, що в подальшому виплати будуть проводитись своєчасно — щомісячно, адже всі розрахунки щодо виплат у 2004 році повинні бути завершені не пізніше 25 грудня.
До речі, щодо довідок до відділів житлових субсидій, то хочу зазначити, що розмір щомісячної державної адресної допомоги до пенсії (дотації) не враховується під час призначення населенню житлових субсидій.
— Олександре Миколайовичу, з публікацій у пресі відомо, що до установ Ощадбанку надійшли кошти для здійснення викупу облігацій Державної цільової безпроцентної позики 1990 року.
— Недавно ми одержали для цього близько трьох мільйонів гривень — це понад 83 відсотки від потреб області на викуп тих видів облігацій, які визначені постановою Кабміну. Перші дні викупу облігацій пройшли спокійно, що свідчить: на даному етапі коштів цілком вистачає. Решта грошей надійде до Ощадбанку пізніше.
— А якщо облігації були здані до банку раніше?
— У такому разі компенсація теж обов’язково буде виплачена. Власник облігацій має звернутись до Ощадбанку, пред’явити ощадну книжку, паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного коду.
— Надходить багато запитань саме від родичів тих людей, хто має облігації. Наприклад, чи може хтось, крім власника облігації, отримати компенсацію і які для цього потрібні документи?
— Викуп облігацій, які не були раніше пред’явлені для відкриття компенсаційних рахунків, їх власник може дозволити іншій особі лише за дорученням, оформленим нотаріусом. З компенсаційних рахунків, які були відкриті установами банку за раніше пред’явленими облігаціями, сума компенсації може бути виплачена особі, вказаній у дорученні і зазначеній на карточці особового рахунку, а у випадку відсутності такої — за дорученням, оформленим нотаріусом.
Щоб одержати компенсацію, слід звертатись до Ощадбанку, маючи при собі облігації, паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного коду.
— Роз’ясніть, будь ласка, в якому розмірі нараховується компенсація?
— Заощадження, вкладені у цінні папери, відновлюються у співвідношенні 1 карбованець до 1 гривні 05 копійок згідно із Законом України від 21 листопада 1996 року.
Ось перелік товарів та сум коштів, які можуть отримати громадяни в установах Ощадбанку за облігаціями: телевізори кольорового зображення (1050 грн.), холодильники “Мінськ”, “Бірюса” (525 грн.), печі СВЧ (367,50 грн.), швейні машинки “Зиг-заг” (210 грн.), пральні машини “В’ятка” (420 грн.), персональні побутові комп’ютери (735 грн.).
— Зверну увагу на те, що у переліку не згадуються облігації на придбання холодильника “ЗІЛ”. Чи можуть її власники також розраховувати на отримання компенсації?
— Викуп облігацій на товари, які не ввійшли до переліку, вказаного у постанові Кабінету Міністрів від 22 вересня 2004 року, а саме: автомобілі, міні-трактори, мотоцикли з коляскою, відеомагнітофони та холодильники “ЗІЛ” буде здійснюватись у наступні роки.
— Олександре Миколайовичу, проконсультуйте з такого питання: якщо компенсаційний рахунок було відкрито на кілька видів цінних паперів, наприклад, на холодильник, телевізор, пральну машину, але людині видали одну ощадну книжку, а вона хоче отримати компенсацію лише за телевізор. Як бути?
— У такому випадку з рахунку списується тільки та сума компенсації, яку ви бажаєте отримати, тобто 1050 гривень.
— А ще така ситуація: громадянин України придбав облігацію за межами держави, або якщо власник облігації — іноземець. Як вони отримають компенсацію?
— Облігацію буде викуплено тільки у громадянина України.
— Чи можуть спадкоємці розраховувати на одержання компенсації і як можна заповісти суму компенсації?
— Можуть. Виплата компенсації за грошовими заощадженнями у разі звернення спадкоємців здійснюється в частках, зазначених у заповідальному розпорядженні та у свідоцтві про право на спадщину. Звичайно, при бажанні можна скласти заповіт, але оформити його необхідно теж в нотаріуса. При собі треба мати бланк заяви на видачу готівки. На зворотньому боці контролер зазначає дані паспорта особи, що отримує гроші, або документ, що його замінює.
— А якщо власник облігації змінив прізвище або загубив облігацію?
— У цьому випадку власник облігації пред’являє відповідні документи, які засвідчують зміну прізвища. Відповідно до умов випуску облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року та правил здійснення операцій за цими облігаціями, затвердженими Міністерством фінансів СРСР, Ощадним банком СРСР та Міністерством торгівлі СРСР, облігації з будь-яких причин втрачені, не підлягають відновленню, а повернення номінальної вартості не здійснюється.
Наостанок повідомимо читачам наш телефон “гарячої” лінії — 77-61-14.
Бесіду вів Василь ГІНАЙЛО.
Telegram Channel