Курси НБУ $ 39.30 € 42.31

ЩЕ ОДИН ПЕЧАЛЬНИЙ ЮВІЛЕЙ

Минає 60 років від початку депортації етнічних українців із території Польщі, у безжальних жорнах якої було скалічено, сплюндровано тисячі людських доль.

Минає 60 років від початку депортації етнічних українців із території Польщі, у безжальних жорнах якої було скалічено, сплюндровано тисячі людських доль.
З цієї нагоди у Волинському обласному музично-драматичному театрі ім. Т. Г. Шевченка відбулися Пам’ятна Академія й літературно-мистецька година-реквієм, зорганізовані обласним ветеранським громадсько-культурним товариством “Холмщина”. Із глибокою, проникливою доповіддю виступив голова товариства, заслужений працівник культури України Микола Онуфрійчук. А в залі були не тільки холмщаки, які мешкають у нашому краї, а й гості з Києва, Рівного, Львова і навіть Канади.
Начальник управління у справах депортованих Державного комітету України у справах національностей та міграцій Володимир Загородній нагородив ряд активістів обласного товариства “Холмщина” Почесними грамотами та знаками Державного комітету. Серед відзначених — Йосип Струцюк, Надія Горлицька, Олександр Головерса, Лідія Засадко, Микола Онуфрійчук та інші.
— Я сьогодні тут як нащадок родини, яку також вивезли з-за Бугу,— розпочав свій виступ міський голова Антон Кривицький, підкресливши, що стосовно цих подій є одна правда, правда людей, які відчували невимовний біль, покидаючи рідну домівку.
Він вручив подяки Луцької міськради та грошові винагороди активістам товариства, серед яких — співачка Алла Опейда, художник реставратор Анатолій Квасюк, який нині працює над відновленням чудотворної ікони Холмської Богоматері.
— Влада не залишить вас наодинці зі своїми проблемами, – пообіцяв присутнім заступник голови облдержадміністрації Степан Родич і також вручив відзначеним Почесні грамоти та подяки облдержадміністрації.
Роздумами про ці трагічні в історії нашого народу події поділився заступник голови обласної ради Василь Струк. Ряд активістів товариства “Холмщина” отримали з його рук Почесні грамоти обласної ради.
Емоційними й гострими були виступи народного депутата України, голови обласної організації Народної партії України Бориса Загреви, гостя із Рівного, голови Всеукраїнської громадської організації “Конгрес українців Холмщини і Підляшшя” Олександра Боровика. Йшлося про необхідність провести парламентські слухання, прийняти закон, який би надавав цій категорії населення статус депортованих, передбачив би відповідні відшкодування за втрачене майно, землі. На жаль, як зауважували виступаючі, цей закон у Верховній Раді підтримали тільки блок Юлії Тимошенко і “Наша Україна”.
Була прийнята заява учасників Пам’ятної Академії з нагоди 60-річчя початку депортації етнічних українців із території Польщі, яка буде надіслана Президенту, Голові Верховної Ради та прем’єр-міністру України.
А потім драматичну, а часто й трагічну долю наших співвітчизників оплакувала скрипка в руках заслуженого діяча мистецтв України Товія Рівеця, звучали поезії з вуст нащадків холмщаків, ведучих літературно-мистецької години Лариси Мікоян та Анатолія Мельничука, співали хор, вокальна група і тріо товариства “Холмщина” під орудою Олександра Головерси, соліст обласної філармонії Сергій Бень. Відбулася також прем’єра пісні “Отчий край”, яку на слова Миколи Онуфрійчука написав композитор Мирослав Стефанишин, а виконали лауреати багатьох конкурсів та фестивалів Алла Опейда та В’ячеслав Судима.
Telegram Channel