Курси НБУ $ 39.00 € 42.16

З ЯКОЮ МІСІЄЮ ВИСАДЖУВАВСЯ ДЕСАНТ З ХАРКОВА?

За день до виборів на рампу станції Ковель, що знаходиться десь в кілометрі від залізничного вокзалу, подали пасажирський потяг з п’ятнадцяти вагонів...

За день до виборів на рампу станції Ковель, що знаходиться десь в кілометрі від залізничного вокзалу, подали пасажирський потяг з п’ятнадцяти вагонів. В такий, зовсім незручний для пасажирів спосіб, із Харкова прибули півтори тисячі спостерігачів та виборців з так званими відкріпленнями, переважно молодих людей. Харків’ян зустріли голови практично всіх сільських рад Ковельського району, яким тут же, на місці, два члени територіальної виборчої комісії видавали якісь конверти. Цей факт зафіксували на відеоплівку активісти однієї з молодіжних організацій, яка підтримує на виборах Віктора Ющенка. Після невеликого інструктажу прибулих “розібрали” сільські голови, які роз’їхалися, хто чим – машинами “швидкої допомоги”, службовими УАЗами та приватним автотранспортом. Частина іногородніх спостерігачів залишилася у Ковелі.
З харків’янами мені довелося поспілкуватися наступного дня, уже безпосередньо на виборчих дільницях. Звичайно, вони не називали своїх прізвищ та імен, що цілком зрозуміло. Жінка старшого віку залишилася приємно враженою гостинністю ковельчан, адже вдома їй вперто втовкмачували, що на Західній Україні небезпечно розмовляти російською мовою та ввечері ходити вулицями. Такої ж думки був і студент Харківського авіаційного інституту, котрий теж побажав залишитися невідомим. Цей хлопчина сказав, що просто приїхав відпочити і дуже добре провів час у дорозі, непогано заробивши за оці три дні “відкріплення” на вибори.
Спостерігачі із Харкова поводилися на виборчих дільницях ввічливо, при цьому складали десятки актів про нібито порушення виборчого процесу: то не там, на їх думку, знаходились урни для голосування, то не в алфавітному порядку було розміщено агітаційні листки кандидатів в президенти і таке інше. А от за тими харків’янами, які мали при собі відкріплення на вибори, уважно стежили активісти громадського штабу Віктора Ющенка, які просто не давали шансів “десантникам” із Сходу сфальсифікувати вибори.
Вибори у Ковелі розпочалися з трагічного випадку. На одній з дільниць помер 76-річний місцевий житель Василь Романюк, який мав направлення до лікарні, але перед цим вирішив віддати свій громадянський обов’язок. Василю Якимовичу стало погано вже коли він проголосував. Врятувати його життя не вдалося. Медики, які оперативно прибули на місце пригоди, констатували смерть і… залишили труп на виборчій дільниці, мотивувавши тим, що прокуратура ще повинна здійснити всі необхідні процесуальні дії. І хоч керівники правоохоронних відомств напередодні виборів запевняли, що під час голосування будуть діяти їхні оперативно-чергові групи, в екстремальній ситуації працівників Ковельської міжрайонної прокуратури на дільниці чекали більше години. Міський голова Ярослав Шевчук змушений навіть був з цього приводу давати термінову телеграму прокурору області Андрію Гілю.
Найбільшу фальсифікацію списків виборців виявили на дільниці, що знаходилась у приміщенні загальноосвітньої школи № 12. У голосуванні не змогли взяти участь десятки лю­дей через те, що у списках “зникли” кілька провулків та одна вулиця. Заступник директора цього навчального закладу Неоніла Шевчук каже, що перед виборами особисто пересвідчилася на дільниці у правильності написання у списках своїх анкетних даних. Яке ж було здивування жінки, коли вона, отримавши запрошення на вибори, взагалі не знайшла себе у списках виборців. Допитатися, хто і навіщо підмінив документи, у голови дільничної комісії Галини Рудик не вдалося не тільки журналістам, а й навіть закордонним спостерігачам.
Протягом дня територіальна виборча комісія прийняла 535 постанов за скаргами виборців щодо перекручень у списках їх анкетних даних. Півсотні таких скарг розглянув міськрайонний суд. Всім цим людям вдалося проголосувати, але багато хто через велику чергу просто не дочекався рішення тервиборчкому та суду, або взагалі туди не звертався.
На жаль, не обійшлося й без надзвичайних ситуацій. О десятій годині вечора в чергову частину міліції зателефонував невідомий чоловік, який повідомив, що виборча дільниця в приміщенні підприємства “Ковельагробуд” замінована. За тривогою на місце пригоди прибули працівники міліції, які оточили будівлю, пожежні машини та піротехнічна служба з Луцька. Провокатору не вдалося паралізувати роботу дільничної комісії, члени якої сказали міліціонерам, що, незважаючи на можливу небезпеку, будуть підраховувати голоси. Піротехніки “бомбу” так і не знайшли. Кипіли пристрасті й у селі Скулин Ковельського району, де біля дільничної комісії під час підрахунку голосів несподівано загорівся сарай.
На виборах у Ковелі взяло участь 80 відсотків виборців. За Віктора Ющенка проголосували понад 30 тисяч чоловік, а за Віктора Януковича – трохи більше трьох тисяч. Також за попередніми даними, найбільше на виборчому окрузі за Ющенка віддали голосів у місті Ковелі, Ста­ро­ви­жівському та Ковельському районах. За нині діючого прем’єр-міністра найбільше проголосувало у Ратнівському районі – 17 відсотків. Загалом же на виборчому окрузі перемогу здобув Віктор Ющенко, за якого проголосувало 73 відсотки виборців, за Віктора Януковича – 14 відсотків.
Ярослав ГАВРИЛЮК.
Telegram Channel