Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

ПЛУТАНИНА У СПИСКАХ

У Луцьку вибори пройшли спокійно, мешканці обласного центру з відповідальністю поставились до виборів Президента і продемонстрували свою активність...

У Луцьку вибори пройшли спокійно, мешканці обласного центру з відповідальністю поставились до виборів Президента і продемонстрували свою активність. Довелось чути, як лучанка із подивом розповідала про свою свекруху: мовляв, бабці 85 літ, вже давно нікуди не ходить, а то піднялась, зав’язала празникову хустку і пішла на дільницю...
Оскільки в Луцьку багато стаціонарних лікувальних закладів, то відповідно у кожному з них була створена спеціальна виборча дільниця, щоб хворі могли скористатись своїм конституційним правом. Я побувала на виборчій дільниці № 70 в обласній клінічній лікарні для дорослих. Облаштована вона в офтальмологічному відділенні — поряд з пристосованою капличкою, де, як і кожної неділі, вранці правилась служба. І це як символ того, що кожен з благословення Божого проголосує за майбутнє України — за справедливе і стабільне суспільство.
Виборці — люди хворі, навіть є серед них незрячі, яким потрібна стороння допомога. Спостерігач від кандидата в Президенти Леоніда Черновецького Тамара Курляндська сказала:
— Тільки такі ж хворі, які супроводжують безпомічну людину, мають право на її ж прохання допомогти. Ні члени виборчої комісії, ні спостерігачі не втручаються.
На одинадцяту годину ранку на виборчій спеціальній дільниці № 70 проголосувала майже половина виборців. Невеличка черга якщо й створювалась, то через те, що хворі люди, одержуючи бюлетень, не могли швидко зорієнтуватись, де поставити підпис. Зате на виборчій дільниці № 48, що розташувалась в районі Теремно в Будинку культури, черга тих, хто прийшов голосувати, була зовсім з інших причин. Згідно з вимогами законодавства, на 2226 виборців, які тут числяться, приміщення мало б бути площею 90 квадратних метрів, а в дійсності воно на третину менше. І хоч голова комісії Людмила Феніна каже, що це “технічні моменти — хто хоче проголосувати, той почекає”, самі люди іншої думки. “А чому ми повинні стояти в черзі?”.
Виявляється, ця проблема відома ще з попередніх виборів. І на цей раз приїжджали з територіальної виборчої комісії. Але підходящого приміщення так і не знайшли. А що черга велика, то це пояснюється й тим, що на нинішніх виборах особлива активність людей. Навіть на такій тісній дільниці, де всього три кабінки, бо більше нема де поставити, на 12-у годину дня проголосувала третина виборців.
Більша проблема із списками: хтось двічі значиться у них, а хтось не знаходить там себе. Молоді жінки, які, вийшовши заміж, поміняли прізвище, не могли проголосувати, бо у списки не були внесені зміни. Чому так сталось?
— Це питання не до нас, — говорить голова виборчої комісії, — списки видані нам з міськвиконкому. Багато помилок було виправлено, коли люди звертались напередодні виборів, уточнюючи дані. Сьогодні на дільниці ми вже не можемо нічого виправляти. Це в компетенції територіальної виборчої комісії і суду. Але бачу, що не всі люди хочуть мати зайви й клопіт, дехто розвертаєть­ся і йде додому.
У тому, що списки виборців неякісні, я мала можливість особисто переконатись. Ольга Тверда розповіла, що принесли запрошення на вибори її... чотирнадцятилітній доньці.
Виявляється, на цю помилку вона вказувала ще тоді, коли члени виборчої комісії принесли запрошення на вибори. Вони зробили у своєму списку позначку “неповнолітня” і запевнили, що все буде виправлено. Так само і Наталія Тригуба, одержуючи запрошення, сказала, що в ньому помилково вказане її дівоче прізвище. Молоду жінку теж запевнили, що все буде в порядку. І ніхто не сказав, що для внесення змін потрібно писати заяву.
Проблеми із списками були і на виборчій дільниці № 35. З приводу неточностей голова комісії Вілен Павленко сказав:
— Списки неякісні, бо після попередніх виборів вони були здані в архів. Не передбачалась можливість їх розпакувати і внести виправлення, які робились в ході виборів. В цьому році вперше записано вже в законі, що на другий тур територіально-виборча комісія має право (і це її обов’язок) взяти списки і віддати в обчислювальний центр для внесення поправок. Тоді не буде “мертвих душ”.
Напередодні виборів у виборчу комісію № 35, як поінформувала секретар Тетяна Величко, надійшло близько ста заяв-скарг з приводу внесення поправок. А ось люди, які вчасно не написали заяву (а це чоловік десять), мусили звертатися в територіальну виборчу комісію. Опівдні лише один такий “проблемний” виборець прийшов із рішенням територіальної комісії і проголосував.
Катерина ЗУБЧУК.
Telegram Channel