Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

НОВИЙ СОРТ ОЗИМОГО ЖИТА

Відомий селекціонер, старший науковий співробітник Волинського інституту агропромислового виробництва Ірина Іванівна Майстер одержала свідоцтво про авторство, на створений нею сорт озимого жита — Ірина...

Нещодавно відомий селекціонер, старший науковий співробітник Волинського інституту агропромислового виробництва Ірина Іванівна Майстер одержала свідоцтво про авторство, видане Державною службою з охорони прав на сорти рослин, на створений нею сорт озимого жита — Ірина. Після дворічного Державного сортовипробування сорт Ірина занесено до Державного реєстру сортів України з 2004 року і рекомендовано для вирощування в зонах Полісся та Лісостепу.
Сорт Ірина належить до диплоїдного виду, характеризується високою продуктивністю, дає добрі урожаї на рівні 50—55 центнерів з гектара як на дерновопідзолистих піщаних і супіщаних, так і на сірих опідзолених грунтах та неглибоких чорноземах, що свідчить про його високу екологічну пластичність. Належить до групи високозимостійких сортів.
На відміну від інших сортів, не потребує хімічного захисту, бо стійкий до хвороб та шкідників. Також стійкий до вилягання та осипання, чим створюються зручності при збиранні. Максимальний урожай одержано на Крижопільській сортодільниці Вінницької області — 89,8 центнера, у 2003 році на Верхнівській сортодільниці Рівненської області — 68,0 і на Перемишлянській сортодільниці Львівської області — 54,4 центнера з гектара.
Хлібопекарські якості сорту добрі. Вміст білка 11,0—11,4 відсотка. Натура зерна становить 720—750 г/л. Маса 1000 зерен 35,0—39,7 грама.
За технологічними якостями сорт належить до інтенсивного типу, характеризується високою кущистістю, позитивно реагує на внесення мінеральних добрив, забезпечуючи високий урожай зерна. Технологія вирощування озимого жита Ірина розроблена Волинським інститутом АПВ. Сподіваємося, що керівники і фахівці сільськогосподарських підприємств, фермери, сільські жителі звернуть пильну увагу на впровадження на свої поля нового сорту озимого жита Ірина. Тим більше, що є можливість придбати високоякісне насіння сорту з перших рук, а саме, у Волинському інституті агропромислового виробництва, що знаходиться в смт Рокині, а також одержати висококваліфіковані консультації по технології вирощування.
Людмила РОМАНЧУК, науковий співробітник Волинського інституту АПВ.
Telegram Channel