Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

КОЖНЕ ПОРУШЕННЯ ЗАФІКСОВАНЕ

На Волині масово агітували за одного з кандидатів священнослужителі УПЦ Московського патріархату. Це робилося навіть під час похорону...

Володимир Бондар про перший і другий тури президентських виборів
— Волиняни на виборах Президента України, які відбулися 31 жовтня, зарекомендували себе не просто виборцями, електоратом, а громадянами держави, з великою національною свідомістю і турботою про її майбутнє,— так розпочав прес-конференцію, присвячену першому туру президентських виборів, народний депутат України, керівник обласного виборчого штабу Віктора Ющенка Володимир Бондар. — Тим відрадніше, що це було продемонстроване, незважаючи на шалений тиск з боку влади, спроби здійснювати перед виборами і в ході їх незаконні, антиконституційні дії, які заважали вільному волевиявленню волинян. Особлива вдячність тим волинянам, котрі не були внесені до списків і по чотири—п’ять годин вистоювали черги біля територіальних виборчих комісій і в судах, аби все ж отримати право проголосувати.
Разом з тим, зазначив Володимир Бондар, є багато фактів порушення законів конкретними посадовими особами і по всіх цих фактах готуються подання до відповідних правоохоронних і судових органів. Цілеспрямованим і свідомим назвав керівник обласного штабу Віктора Ющенка повсюдну фальсифікацію списків виборців. Встановлені і встановлюються конкретні виконавці цієї протизаконної акції й вони нестимуть відповідальність. Буде зроблено все, аби внесені уточнення лягли в основу списків, які будуть перед другим туром. Водночас обов’язок кожного виборця, зазначив Володимир Бондар, перед 21 листопада прийти на свою дільницю і пересвідчитися, що твоє прізвище є у списках. Адже по багатьох дільницях не змогли проголосувати 10—15, а то й більше відсотків виборців.
Володимир Бондар відзначив тиск на членів дільничних і територіальних виборчих комісій, спостерігачів, який здійснювався посадовими особами райдержадміністрацій. За його словами, було зафіксовано, що два працівники Любешівської райдержадміністрації зробили спроби в день виборів впливати на виборців. Голова однієї райдержадміністрації підвіз дітей зі школи, розпитував, за кого голосуватимуть батьки, і після цього заявив директору школи, що він незадовільно працює з батьками учнів.
Наводилися факти надто тривалого перебування на дільницях в день виборів посадових осіб обласної і районних держадміністрацій. Масово агітували за одного з кандидатів священнослужителі УПЦ Московського патріархату. Це робилося навіть під час похорону, як у селі Хрипськ Шацького району. Буде подання в прокуратуру по кожному члену дільничної виборчої комісії, який не поставив підпису на виборчому бюлетені, виданому виборцю. Як переслідування за політичні погляди розцінив Володимир Бондар звільнення з роботи активіста районного штабу Віктора Ющенка в Горохові лікаря райлікарні Володимира Мельника.
— Чи проводився паралельний підрахунок голосів і чи сходиться він з офіційним? — запитали у Володимира Бондара.
— Так, проводився. На Волині паралельний підрахунок не розбігається з офіційним.
— Наскільки ви можете контролювати виборчий процес у другому турі, аби не було тих проблем, які були у першому турі, зокрема зі списками?
— Ми робитимемо все можливе, аби на Волині фальсифікація була зведена до мінімуму. Щодо списків, то є заяви обох кандидатів, що буде зроблено все, аби всі виборці змогли взяти участь у виборах. Я ще раз звертаюся до виборців — прийдіть і перевірте, чи ви є у списках.
Володимир ЛИС.
Telegram Channel