Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

МІТИНГ У ЛУЦЬКУ В РАМКАХ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО МАРАФОНУ

Театральний майдан у Луцьку минулої суботи знову був заповнений людьми. Тут пройшов мітинг у рамках всеукраїнського марафону «Народ не зламати»...

Театральний майдан у Луцьку минулої суботи знову був заповнений людьми. Тут пройшов мітинг у рамках всеукраїнського марафону «Народ не зламати». Відкриваючи його, народний депутат України Володимир Бондар підкреслив, що цього разу не буде жодної агітації за одного з кандидатів у Президенти України, оскільки Центральна виборча комісія ще офіційно не підсумувала результати, а йтиметься про підсумки першого туру виборів, що треба зробити, аби уникнути можливих фальсифікацій у другому турі.
— Сьогодні у Центральній виборчій комісії відома цифра голосів, відданих за кандидатів, — сказав, зокрема, у своєму виступі народний депутат України Євген Кирильчук. — Реальна цифра інша. Проте ми погоджуємося на другий тур, бо нас нічим не залякати. На Волині майже 20 відсотків не прийшли на вибори. Дуже багато з них тому, що не знайшли свого прізвища у списках. Не в усіх вистачило мужності і часу відстояти своє ім’я в територіальній комісії і в судах. Кудись позникали не лише окремі прізвища, а й цілі сім’ї, квартири, будинки і навіть вулиці. За це повинні нести відповідальність ті, хто ставив підписи під цими списками і затверджував цей підпис печаткою. Хочу попередити про відповідальність тих, хто готує можливі фальсифікації у другому турі. Ми звертаємося до тих сільських, селищних, міських голів, які допустили порушення і вже тиснуть на людей, щоб «правильно» голосували в другому турі.
Про свою поїздку до Полтавської області, де він перебував до і під час виборів, розповів у своєму виступі народний депутат України Борис Загрева. На Полтавщині найбільше голосів здобув Віктор Ющенко, вдвічі випередивши свого основного конкурента. Борис Юхимович подякував тим волинянам, котрі разом з ним були спостерігачами у Полтаві, й не допустили фальсифікації виборів, зокрема, «карусельного» голосування за відкріпними талонами. Борис Загрева заявив, що зараз в містах Волині, в тому числі в Луцьку, відбувається масова скупівля землі особами з Донецької області й треба розібратися, чому це робиться. Виступаючий також повідомив про факти, коли в нашій області видавалися бюлетені виборцям поза межами виборчих дільниць, про тиск на членів дільничних комісій.
Народний депутат України Сергій Слабенко аргументовано розвінчав тезу про те, що високий результат на виборах у Західній Україні за певного кандидата є не свідомим волевиявленням, а результатом якихось брудних технологій. Тільки в одному Володимирі-Волинському понад тисячу виборців змогли проголосувати лише внаслідок рішення територіальної комісії. Така ж ситуація була у Нововолинську, селах.
Перебіг, результати першого туру президентських виборів, сучасна політична ситуація на Волині і в Україні в цілому стали темою виступів депутатів обласної ради Володимира Банади, Володимира Карпука, голови обласної організації ВО «Батьківщина» Миколи Потапчука. Вони навели численні факти порушень прав виборців. Зокрема, Володимир Карпук звернув увагу, що в окремих селах до четвертої, а то й третьої частини бюлетенів були визнані недійсними. Так, в селі Датинь Ратнівського району таких бюлетенів було аж 236. А в цілому по області недійсними виявилося понад 23 тисячі бюлетенів. Такої масової «забудькуватості» членів дільничних комісій чомусь не було на жодних попередніх виборах. Особливо сильним, зазначив промовець, був тиск на сільських лікарів, вчителів, працівників культури, від яких вимагали забезпечити «потрібний» результат виборів.
Потім присутні на майдані подивилися трансляцію масового мітингу на майдані Незалежності в Києві, зокрема, великий виступ Віктора Ющенка, в якому він детально проаналізував хід першого туру виборів, і з документами в руках говорив про численні порушення виборчого законодавства. Він, зокрема, повідомив, що в Україні в цілому близько 1,2 мільйона людей не було внесено до списків виборців. Зате було видано майже 300 тисяч відкріпних талонів лише за офіційними даними, а голосувань за цими талонами було майже мільйон.
Бурхливу реакцію присутніх на майдані викликало повідомлення про підписання угоди з Олександром Морозом. СПУ в другому турі підтримує Ющенка. Віктор Ющенко повідомив про подання скарги Генеральному прокурору щодо результатів виборів. Виступаючий продемонстрував чисті протоколи з підписами членів комісій і печатками, назвав дільниці, де це трапилося.
На закінчення мітингу Володимир Бондар зачитав «План мирної мобілізації народу», в якому пункт перший каже: «З 13 листопада прийди на свою виборчу дільницю і ще раз уважно перевір правильність свого прізвища, імені, по батькові, дати народження та адресу, інакше тобі в день виборів не видадуть бюлетень».
Володимир ЛИС.
Telegram Channel