Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

СІЛЬСЬКА МУЗШКОЛА ДАЄ ФОРУ МІСЬКИМ

У селі Маяки, що під Луцьком, у 1978 році було відкрито філіал Торчинської музичної школи...

У селі Маяки, що під Луцьком, у 1978 році було відкрито філіал Торчинської музичної школи.
Певно, перший директор філіалу вже тоді мріяла про самостійну Маяківську музичну школу. Бо були тут і хороші педагоги-музиканти, і здібні учні. Чого один Володимир Позняк вартував! Він не просто вчив дітей музики, організувавши з маленьких музикантів ще й ансамбль народної музики, а й сам виготовляв, можна сказати, унікальні народні музичні інструменти. І коли на сценах району, у Луцьку виступали учасники ансамблю народної музики з Маяків, слухачі мали приємність чути голоси справжнього пташиного хору ранкової пори у лісі чи на луках — такими оригінально-неповторними голосами озвалися ті унікальні інструменти, які виготовляв і навчав гри на них педагог-музикант.
Як розповідає нині сільський голова Маяків Ігор Ярмольський, у непростий 1994 рік тодішній директор філіалу музшколи Людмила Козачук, котра не раз вела мову про відкриття у Маяках самостійної музшколи, остаточно переконала його це зробити, незважаючи на фінансові труднощі. Нині тут навчається 147 дітей, чого й окремі райцентри не мають. І, що символічно, три роки тому її директором стала колишня учениця цієї школи, яка тут викладачем працювала, навчаючись у Львівській музичній академії — Наталія Глова. З 16 викладачів 11— тут мають вищу музичну освіту, немало з них — колишні учні цієї школи, місцеві жителі.
Маяківську музичну швидше можна назвати школою мистецтв. Адже тут, окрім гри на різних музичних інструментах, діти мають можливість займатися хореографією, образотворчим мистецтвом. Юні художники мають такі мольберти, яким можуть позаздрити їх ровесники з спеціалізованих художніх шкіл. Ці новенькі чудові мольберти з’явилися у школі завдяки її керівникам, сільському голові та депутату місцевої ради Андрію Хомичу. Немало обдарованих дітей, котрі успішно опановують гру на фортепіано, сопілці. Не випадково восьмеро дітей з Маяківської музшколи минулого року стали лауреатами конкурсів серед музичних шкіл Волині.
Тож звернулася директор школи до сільського голови Ігоря Ярмольського з пропозицією якимось чином відзначити обдарованих дітей. З його легкої руки на сесії була прийнята програма підтримки обдарованих дітей. Учні школи, що стали лауреатами конкурсів, отримали сертифікати на безкоштовне річне навчання. А випускнику музшколи, минулорічному лауреату конкурсу Сергію Навроцькому, котрий став студентом Волинського училища культури і мистецтв, сільська рада буде виплачувати стипендію.
Під час творчого звіту Луцького району слухачі і глядачі побачили і почули два чудових музичних колективи з Маяків — народний ансамбль народної музики “Волинські візерунки” під керівництвом Володимира Позняка, у складі якого викладачі школи, та дитячий ансамбль народної музики “Веселка”, якими керують директор школи Наталія Глова та Роман Березинський. Названі творчі колективи з сільської музшколи приємно порадували репертуаром, рівнем виконання, оригінальними народними інструментами, гарними сценічними костюмами.
Багато у цій школі зроблено і робиться. Але чи не в першу чергу сільський голова говорив про одну з болючих, поки що не вирішених проблем — нові музичні інструменти. Він переконаний, що незабаром їх матимуть діти. І вирішиться це з допомогою сільських депутатів та райдержадміністрації, котра останнім часом не на словах, а на ділі підтримує культуру і, зокрема, обдарованих дітей.
Після близького знайомства з сільською музичною школою у Маяках, де побувала з начальником районного відділу культури Тетяною Троцюк, подумалося — от якби місцеві ради, принаймні великих сіл на Волині, так дбали про обдарованих дітей, відкривали для них такі школи! Адже Волинь має багато, на жаль, досі не розкритих юних талантів.
Наталка КАЛИНОВСЬКА.
Telegram Channel