Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

НАЦІОНАЛЬНИЙ СИМФОНІЧНИЙ — ВПЕРШЕ У ЛУЦЬКУ

Були часи, коли обласна філармонія часто організовувала і проводила концерти зірок як російських, так і українських. Ціни на квитки були такими, що майже кожен бажаючий міг їх придбати.

Були часи, коли обласна філармонія часто організовувала і проводила концерти зірок як російських, так і українських. Ціни на квитки були такими, що майже кожен бажаючий міг їх придбати.
Нині, як правило, “золоті” голоси і кроку не зроблять у бік провінції, якщо їх не возитимуть “Лінкольнами”, не житимуть вони у багатозіркових готелях або у заміських резиденціях (ніби у нас це є на кожному кроці). До того ж без будь-яких документів кожна із “зірок” претендує на товстий конверт з доларами. Своя гривнева валюта не в пошані.
Зрозуміло, що всього цього не може дати така державна організація, як обласна філармонія. Тож і перехопили, а точніше, перекупили сучасних “зірок” люди, далекі від культури, але грошовиті. Від такого гешефту добре і тим, і тим, але не простим людям. Часом, правда, приїжджають “зірки” з рекламними акціями, зокрема перед виборами.
І тим приємніше, що за останній час обласна філармонія організувала і провела концерти обдарованих, без “зіркових закидонів” артистів, які принесли справжню радість слухачам і своїм мистецтвом, і невисокими цінами на квитки. Так, лучани мали можливість у чудовому виконанні слухати вічну і прекрасну класичну музику як зарубіжних композиторів, так і українських. Звучала вона у виконанні колективів, які грали під керівництвом знаного у світі нашого земляка, композитора і диригента Володимира Рунчака. Побували в Луцьку симфонічні оркестри на чолі із славетними зарубіжними і вітчизняними диригентами.
Коли в місті з’явилися афіші про приїзд (вперше за багато літ існування!) Національного симфонічного оркестру України, сперш, відверто кажучи, навіть не повірилося. До речі, наше місто було не готове до того, аби посадити на сцені 75 музикантів. Ні філармонія, яка, певно, єдина в Україні, не має свого концертного залу, ні театр, у якого зовсім інші функції, просто не мали такої кількості стільців. І їх довелося, як сказав директор філармонії Сергій Єфіменко, купувати у спішному порядку. Зате який музичний колектив вийшов на сцену театру!
Українським Національним симфонічним оркестром у різний час керували і співпрацювали з ним славетні диригенти як українські, так і зарубіжні. Це ж стосується і музикантів-солістів, знаних у цілому світі. У різні роки вони мали і мають за честь грати з цим колективом. З 2000 року на чолі оркестру — заслужений діяч мистецтв України, лауреат Національної премії імені Т.Г.Шевченка Володимир Сіренко.
Оркестр приїхав до Луцька з солісткою-скрипалькою Анною Савицькою. До речі, вона вже виступала з сольним концертом у Луцьку з нашою землячкою піаністкою Дарією Гринків, коли приїжджала до мами у Львів. Бо Анні Савицькій чомусь не знаходиться достойного місця в Україні. Вона живе й удосконалює майстерність після закінчення Львівської музичної академії у Відні. Щоб представити Анну Савицьку слухачам, гадаю, досить сказати, що вона є лауреатом дванадцяти міжнародних конкурсів скрипалів. Зокрема, в Японії, Австрії, Італії, Хорватії, Угорщині, Франції, Німеччині, Іспанії та інших країнах світу. На шести конкурсах Анна Савицька займала перші місця.
Не випадково оркестр взяв для виконання неординарну, складну симфонію для скрипки з оркестром “Widmund” українського композитора В.Сільвестрова, котрого на противагу Україні давно визнав світ. Щоправда, вже й у нашій державі все частіше й частіше звучить його музика. Анна Савицька тонко, віртуозно, майстерно вела партію скрипки протягом сорокахвилинного виконання оркестром цього твору. Переконана, що через роки ті, хто був присутній на цьому концерті, зможуть з гордістю сказати, що особисто чули гру на скрипці Анни Савицької, видатного музиканта світу. Не буде перебільшенням відзначити, що це справжнє, ще неоцінене в Україні диво. Адже Анна Савицька при всьому своєму численному лауреатстві на престижних конкурсах скрипалів світу досі навіть не заслужена артистка.
У другому відділі концерту прозвучали симфонічна поема Ф.Ліста “Мазепа”, симфонічна балада Б.Лятошинського “Гражина”. З особливим піднесенням слухачі сприйняли виконання оркестром увертюри до опери “Тарас Бульба” М.Лисенка. Диригента, який підкорив зал, музикантів довго не відпускали слухачі. Ведуча концерту, артистка обласної філармонії Надія Федчик кілька разів підходила до мікрофона, щоб повідомити про закінчення виступу симфонічного оркестру та її слова потопали в зливі оплесків. Диригенту Володимиру Сіренку довелося ще раз стати за пульт перед оркестром, котрий виконав уривок з твору, який так гаряче сприйняли слухачі.
Були по закінченню концерту оплески, квіти, щире захоплення лучан серйозним мистецтвом, вічною музикою, глибока вдячність диригентові, музикантам і, звичайно, організаторам концерту.
Лариса МИХАЙЛОВА.
Telegram Channel