Курси НБУ $ 39.43 € 42.85
Безстрашна «госпітальєрка» Яна Зінкевич від редакції «Волині-нової» отримала крилатого плуга (Відео, фото)

Волинь-нова

Безстрашна «госпітальєрка» Яна Зінкевич від редакції «Волині-нової» отримала крилатого плуга (Відео, фото)

Це почесне звання мужній жінці присвоїли читачі й передплатники газети у травні 2015 року як подяку за врятовані життя українських військовослужбовців. А цим найбільшим скарбом особисто медику-добровольцю завдячують понад дві сотні солдатів, тоді як створена нею медична служба загалом зберегла дві з половиною тисячі людських світів

Мирослава КОЗЮПА

Сьогодні Яна Зінкевич провела зустріч із волинськими активістами в Луцьку, під час якої розповіла про історію та будні свого батальйону, про добровольців війни – людей, які взяли на себе роль творців історії становлення нової України, проблеми післявоєнної соціалізації військовослужбовців, а також свою нелегку долю жінки-воїна.

 

Коли я прийняла важливе і доленосне для себе рішення, не чекала на жодні нагороди, бо вірила, що в тій ситуації її місце саме там – на Донбасі. «Не могла сидіти склавши руки. Можна врятувати одного бійця, а можна – п’ять. Саме так я розуміла свою місію у житті.

Після вступного слова гості головний редактор «Волині-нової» Олександр Згоранець привітав медика, бійця, мужню жінку і молоду маму з відзнакою і вручив їй диплом лауреата акції, а також статуетку у вигляді плуга з крилами. Олександр Олександрович подякував за нелегку службу в ім’я українського народу і держави, де є зерно правди, зерно любові. Він наголосив, що нагородою відзначають тих, хто своїми вчинками тримає небо над нами. «На таких людях тримається Україна», – сказав Олександр Згоранець.

Яна Зінкевич подякувала волинянам за високу оцінку своєї діяльності, зазначивши, що коли прийняла важливе і доленосне для себе рішення, не чекала на жодні нагороди, бо вірила, що в тій ситуації її місце саме там – на Донбасі. «Не могла сидіти склавши руки. Можна врятувати одного бійця, а можна – п’ять. Саме так я розуміла свою місію у житті. Як три роки тому, так і тепер «Госпітальєри» кожен день, тиждень, місяць – рятують чиїсь життя. Для нас, для вас, для мене одне життя – це просто життя, для когось – це син, батько, брат. Це цілий світ», – пояснює свою життєву позицію «госпітальєрка».

Нагадаємо, не тільки війна вплинула на долю Яни Зінкевич. Страшна аварія на слизькій дорозі зруйнувала плани молодої дівчини з великим серцем. Та попри невтішні прогнози лікарів, боєць – стала щасливою мамою здорової донечки Богдани. Навіть залишившись одна, без чоловіка, Яна повернулася до роботи у батальйоні, організовує, координує його діяльність. Попри те, що продовжує пересуватися на візку, Яна стала студенткою першого курсу Дніпропетровської медичної академії. Каже, про це мріяла давно, а тому вчить інших упевнено йти до мети, досягати нових вершин. А ми бажаємо незламній жінці того ж — не втрачати віри у себе, у Бога, в людей.

Фото Миколи РИМАРЯ.

Telegram Channel