Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

НЕ ПОРУШУВАТИ ПРАВ ВИБОРЦІВ

Бесіда перед другим туром президентських виборів з головою територіальної виборчої комісії виборчого округу № 22 Андрієм Нісімчуком

Бесіда перед другим туром президентських виборів з головою територіальної виборчої комісії виборчого округу № 22 Андрієм Нісімчуком

— Андрію Сергійовичу, між першим і другим туром до нас звернулися ряд читачів із запитаннями — усно, письмово, телефоном, завітавши до редакції — які стосуються того, що можна, а що заборонено робити виборцю, тобто його прав у день і навіть після виборів. Отож, запитання перше — чи правда, що тепер, якщо в списках якась помилка в прізвищі, імені і т.д., чи відсутній виборець взагалі, то не треба і в день виборів звертатися до територіальної комісії чи до суду? Що може вирішити дільнична виборча комісія?
— Дільнична комісія зараз може вирішити основні, як ми кажемо, питання. Якщо є реєстрація, виборець є у списку, а допущені помилки в прізвищі, імені чи по батькові, інші дрібні технічні помилки, то тепер в день виборів не треба звертатися в територіальну комісію чи до суду. Це вирішує дільнична комісія. Але якщо в паспорті інше прізвище, ніж у списку (наприклад, по чоловікові), то треба звертатися в ТВК. А до 20-ої години 20 листопада до дільничної комісії можна звертатися з будь-яких помилок.
— А якщо прізвища виборця все ж не буде у списку 21 листопада?
— А якщо нема 21 листопада, то тоді мусить звертатися до територіальної виборчої комісії або до суду.
— Кілька наших читачів посилаються на слова Юлії Тимошенко, яка закликала виборців через три години по закінченні виборів прийти до виборчих дільниць і вимагати, щоб їм показали протоколи дільничної комісії і ознайомили з результатами виборів. Чи виборці справді мають право це вимагати?
— Згідно із Законом «Про вибори Президента України» члени дільничної комісії показують протоколи тільки спостерігачам. Щодо виборців у законі не зазначено. Але якщо виборці прийшли й цікавляться результатами, то дільнична комісія може сказати, яка кількість голосів подана за того чи іншого кандидата. Як тільки завершився підрахунок голосів, дільнична виборча комісія зобов’язана негайно доставляти протоколи і бюлетені до територіальної виборчої комісії. Спостерігачі мають право отримати ксерокопії протоколів.
— Один з виборців повідомляє: «Мене звинуватили у порушенні закону, а я ж не рекомендував за кого голосувати, а тільки підказав виборцю, як голосувати, що не треба нікого викреслювати, а тільки поставити значок проти того, за кого голосуєш».
— Роз’яснення щодо волевиявлення може давати голова, секретар або член дільничної комісії, який видає бюлетені. Всім іншим це заборонено робити. Були конфлікти, коли забороняли дружині й чоловіку заходити разом у кабіну. Але закон і цього не передбачає. Треба заходити по одному. За цим теж пильно стежать спостерігачі, особливо закордонні.
— Виборець каже: «Я підозрюю, що мій бюлетень був визнаний недійсним, бо я крім того, що поставив значок «плюс» проти того, за кого голосував, біля іншого прізвища зробив напис, де висловив своє ставлення». Такі бюлетені справді визнаються недійсними?
— Я просив би виборців на бюлетені зробити чітко, однозначно одну позначку. Найліпше значок «+». Будь-яка інша позначка чи напис на бюлетені робить його недійсним. І голос виборця пропадає. Обов’язково прослідкуйте, щоб член комісії поставив свій підпис у бюлетені й відкріпному талоні.
— Інший виборець оскаржив дії дільничної комісії на другий день після виборів. А йому сказали: «Ваші функції закінчилися в день виборів».
— Якщо виборець вважає, що було порушено його право на волевиявлення, на голосування, то повинен подати скаргу-заяву. Ось секретар однієї комісії тримала документи у себе вдома. Виборець подав скаргу вже після виборів і ми вжили заходів. Член дільничної комісії зобов’язаний, до речі, назвати на вимогу виборця своє прізвище — тут були теж скарги. Заяви, скарги можна подавати і після виборів.
— І останнє запитання. В ці дні виникла проблема з відкріпними талонами, яких змушують брати багатьох виборців. До редакції зателефонувала читачка і каже: «Я взяла відкріпний талон, але мене почала мучити совість, я його не здала, куди вимагали. Чи зможу я його пред’явити в день виборів і проголосувати? Адже я нікуди не збиралася їхати». То чи можна голосувати власникам не зданих талонів?
— Це вже заборонено законом. Коли видають такий талон, то записують, що такому-то виборцю видано відкріпне посвідчення і за ним він має голосувати в іншому місці і ставити його номер паспорта. Якщо виборець нікуди не поїхав, а талон лишився у нього, він має право в день виборів проголосувати, але на території іншого виборчого округу або іншого населеного пункту того ж округу.
Бесіду вів Володимир ЛИС.
Telegram Channel