Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

АКЦІЇ В ЛУЦЬКУ: СУБОТА—ПОНЕДІЛОК

Протягом двох вихідних не зменшувалося, а в деякі години наростало людське велелюддя на Театральному майдані в Луцьку...

Протягом двох вихідних не зменшувалося, а в деякі години наростало людське велелюддя на Театральному майдані в Луцьку.
Тут тривали майже безперервні мітинги та виступи солістів і молодіжних гуртів — від популярної музики до політичного року. Головною особливістю цих днів стали виступи тих волинян, які побували у Києві, на Майдані Незалежності та брали участь у походах до Адміністрації Президента, Верховної Ради і Кабінету Міністрів. Шкода, що більшість тих, хто виступав, не називалися, адже у їх словах цікаві і вже, можна сказати, історичні свідчення.
— Для того, щоб переконатися, що Україна вже зовсім інша, — сказав один з виступаючих, судячи з вигляду, студент, — досить заглянути у вічі тим, хто перебуває на Майдані Незалежності. Треба також послухати, як міняються враження і погляди тих, з ким нам доводилося дискутувати біля Верховної Ради і неподалік Київського вокзалу. Я бачив, як відразу до двох десятків молодих людей, яких привезли з Донецької і Харківської областей, спочатку начепили поряд з синьо-білими стрічками оранжеві, а потім лишили тільки помаранчеві. Найголовніше — вони переконуються, що ми не розколюємо Україну, а цього прагнуть насправді ті, хто їх посилає. Волиняни ж показали себе справжніми українцями.
Протягом цих днів тривали походи від Театрального до Київського майдану, цього разу порівняно невеликими колонами і групами. Спостерігалося кілька випадків, коли міліціонери зупиняли надто перевантажені легкові автомобілі з учасниками акцій і попереджали про небезпеку такої їзди. У неділю на Театральному майдані привернули увагу не лише вивішені аркуші з «гарячими» новинами, а й дотепні, гумористичні коментарі на окремі висловлювання Віктора Януковича та його команди, зокрема того, що він назвав свого опонента Віктора Ющенка «шкідливим котом Леопольдом». Автори саморобного плакатика нагадували, що насправді кіт Леопольд з відомого мультфільму закликав жити дружно, а всі капості йому робили миші. Дотепно-в’їдливими були повідомлення і коментарі на приїзд до Сіверськодонецька мера Москви Лужкова разом з кандидатом і прем’єром Януковичем. У неділю ми стали свідками пропозиції кількох присутніх до учасників акції зачистити Театральний майдан від снігу, якщо цього не забезпечує міська влада, але, на жаль, ця пропозиція поки що не знайшла підтримки.
Відбулося засідання обласного Комітету національного порятунку, який, як відомо, очолює голова виборчого штабу Віктора Ющенка на Волині, народний депутат України Володимир Бондар. Повідомлено про створення відділів та інших структурних підрозділів комітету, про розподіл обов’язків між членами комітету. Також повідомлялося про початок перекриття міжнародної траси, яка пролягає територією області від Ягодина на Київ. Підкреслювалося, що завдавати будь-якої шкоди транспорту не будуть. Вчора ж на Театральному майдані відбулося спілкування учасників акції з кількома людьми в цивільному, які назвали себе правоохоронцями і заявили, що вони підтримують учасників акції і ні в якому разі не допустять будь-яких силових дій щодо них. У магазинах поблизу Театрального і Київського майданів від учора заборонено продавати спиртне.
Володимир ЛИС.
Telegram Channel