Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

АДМІНІСТРАТИВНИЙ ПРЕС НА ВИБОРАХ

Меморандум групи міжнародних спостерігачів на виборах Президента України – членів Об’єднання українців Росії (у складі групи спостерігачів від Світового Конгресу українців)

Меморандум групи міжнародних спостерігачів на виборах Президента України – членів Об’єднання українців Росії (у складі групи спостерігачів від Світового Конгресу українців)
Представники Об’єднання українців Росії – складової організації Світового Конгресу українців — взяли участь у спостереженні за виборами Президента України. Група спостерігачів у кількості 18 громадян Російської Федерації з Москви, Санкт-Петербурга, Республіки Татарстан та ряду інших регіонів країни відзначає, що передвиборча кампанія з боку кандидата від влади була далекою від демократичних норм. Владні і підвладні структури на місцях, використовуючи адміністративний ресурс, чинили шалений тиск на виборців. Від керівників організацій, підприємств під загрозою втрати посади вимагали заяв трудових колективів на підтримку В. Януковича. Керівники вищих учбових закладів примушували студентів підписуватись, що вони проголосують за того ж кандидата. Мали місце опитування і перепис населення з позначкою, за кого буде голосувати виборець. Всі державні засоби масової інформації працювали виключно на кандидата від влади. Перед виборами проводився підкуп виборців, зокрема пенсіонерів.
Під час виборів, особливо при повторному голосуванні, різними методами проводилась масова фальсифікація результатів. Наприклад, у деяких регіонах, зокрема Донецькій, Луганській областях, у порівнянні з першим туром явка виборців зросла на 10-20 відсотків, на деяких дільницях проголосувало навіть 103-105 відсотків виборців за рахунок неконтрольованого та багаторазового використання відкріпних посвідчень. Практично стовідсотковим голосуванням за В. Януковича відзначились спеціальні виборчі дільниці; є дільниці, де 10-15 відсотків виборців проголосувало на дому. На багатьох дільницях спостерігачі кандидата від опозиції не були допущені до контролю за проведенням виборів та підрахунку голосів.
У Російській Федерації переважна більшість громадян України не змогла проголосувати через відсутність виборчих дільниць у місцях компактного проживання, зокрема у Західному Сибіру, на Далекому Сході, Крайній Півночі. Натомість стараннями Посольства України в РФ та Міністерства закордонних справ України було здійснено спробу створення значної кількості додаткових дільниць для явної підтасовки результатів голосування, яка лише в останній момент була відкинута Верховним Судом України.
У приміщенні Посольства України в Російській Федерації безперешкодно розповсюджувалась створена спеціально для агітації за кандидата В. Януковича газета “Час України”. Вельми показовим фактом поведінки високопоставлених урядовців було те, що під час проведення одного з заходів у Посольстві глава Дніпропетровської облдержадміністрації В. Яцуба дозволив собі грубі випади проти опозиційного кандидата. Посольство крізь пальці дивилось на участь у передвиборчій кампанії В. Януковича іноземних громадян. Все це, як відомо, категорично забороняється українським законодавством.
Аналіз результатів спостережень за виборами Президента України дає незаперечні підстави заявити, що виборча кампанія та самі вибори проведені із значними порушеннями законодавства України, загальноприйнятих демократичних норм, а їхні результати не можуть бути визнані такими, що відповідають реальному волевиявленню громадян України.
За дорученням групи міжнародних спостерігачів – членів Об’єднання українців Росії
Валерій СЕМЕНЕНКО, перший заступник голови ОУР, член Ради директорів Світового Конгресу українців, керівник групи спостерігачів.
Telegram Channel