Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

ДОЛЕНОСНЕ РІШЕННЯ ПАРЛАМЕНТУ

Народний депутат України Сергій Шевчук від імені народних обранців подякував волинянам за їхній вклад у демократичні процеси

Народний депутат України Сергій Шевчук від імені народних обранців подякував волинянам за їхній вклад у демократичні процеси

Учора після завершення сесії Верховної Ради України ми зв’язалися по телефону з народним депутатом України, представником «Демократичної платформи» в НДП Сергієм Шевчуком і попросили прокоментувати подію, яка відбулася в парламенті.
— Рішення, яке сьогодні прийняв парламент України, є надзвичайно важливим, і можна сподіватись, доленосним, — сказав Сергій Володимирович. — Постанова Верховної Ради визначає перш за все ставлення до сепаратистських проявів тих політичних сил, які хотіли задовольнити свої неправомірні корпоративні та політичні інтереси. Верховна Рада рішуче засудила такі дії — як окремих політиків, так і окремих органів, і визначила, що вони суперечать Конституції та законам України. Цілком очевидно, головне, що було прийнято в постанові Верховної Ради пункт щодо відставки прем’єр-міністра України Віктора Януковича і пропозицію — Президентові за участю Голови Верховної Ради Володимира Литвина почати формування персонального складу Кабінету Міністрів України, уряду народної довіри.
Я хочу сказати, що прийняття такого рішення є не лише заслугою депутатів Верховної Ради. Кожен депутат як представник виборців — українського народу — керувався волею, наказами громадян, які обрали їх до парламенту. В цьому зв’язку я хочу ще раз підкреслити велику заслугу волинян. Хай це, можливо, звучить дещо шаблонно, але в цей час вислів «дорогі волиняни» звучить по-особливому, є особливий зміст в цих словах. Хочу звернутися до своїх земляків саме з цими словами. Дорогі волиняни, ви зробили дуже багато під час голосування, коли на вас тиснули, під час прийняття рішення обласної ради і особливо значна роль волинян в проведенні всенародного віча на столичному Майдані Незалежності. Ми, народні депутати від Волині, зустрічали сотні і тисячі земляків, які приїхали сюди підтримати волю народу. Без цих кроків не був би повний внесок української громади. Я хочу щиро подякувати волинянам за ці відважні кроки. Я б хотів відзначити роль нашої молоді, студентства. Якщо в 1990 році, пригадуєте, хвиля виступів, а скоріше сплески, затихли, то тепер цю молодь, що вийшла на майдани, не зупинити.
Я сподіваюся, що під час формування уряду народної довіри волиняни організують виконавчу владу в себе в області, яка користуватиметься довір’ям людей. І персональний склад цього «уряду» відповідатиме тим прагненням волинян, які чесною і невтомною працею, завдяки особливому характеру, ментальності заслужили кращого життя, добробуту і процвітання.
— На вашу думку, як надалі будуть розвиватися події?
— Насамперед це залежить від рішучості Леоніда Кучми. Сподіваємося, що не лише він, але й міжнародні політики, які на себе взяли функцію посередників по виходу України з політичної кризи, оцінять правильно рішення парламенту і більш настирливо та сміливо вестимуть процес переговорів задля того, щоб наша держава якнайшвидше не лише проголосила, але й зробила крок в сторону демократії, запровадження європейських стандартів свободи і кращого життя.
— Чи відбудеться переголосування в Україні?
— Я впевнений, що насамперед повторних виборів (не переголосування) не буде, тому що це втягнення України в довготривалий процес виборчої кампанії. Навіть лунають голоси про відставку двох основних претендентів... Це було б неправомірно. Зараз все залежить від рішення Верховного Суду і складу ЦВК, якій висловили недовіру і суспільство, і український парламент.
— Сергію Володимировичу, що ще ви хотіли б передати нашим людям?
— Великий привіт редакції газети. Я знаю, що колектив зазнав непоправних втрат. Мені дуже прикро. Хочу водночас висловити глибоке співчуття родинам журналістів Мирона Александровича і Миколи Зінчука, котрі, на жаль, не побачили тріумф демократії в Україні, не дожили до цього моменту. Вони зробили свій внесок і ми будемо їх згадувати найкращим чином.
Розмовляв Олександр НАГОРНИЙ.
Telegram Channel