Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

АКЦІЇ НЕПОКОРИ І ПІКЕТУВАННЯ

У Луцьку тривають, набуваючи нових відтінків і нюансів, акції непокори проти фальсифікації у другому турі президентських виборів і на підтримку Віктора Ющенка, якого волиняни вважають законно обраним Президентом...

У Луцьку тривають, набуваючи нових відтінків і нюансів, акції непокори проти фальсифікації у другому турі президентських виборів і на підтримку Віктора Ющенка, якого волиняни вважають законно обраним Президентом.
Нинішній тиждень розпочався із пікетування облдержадміністрації і спроби маніфестантів-пікетувальників дискутувати із обласними чиновниками. В переважній більшості дискусії не виходило. Єдиний, хто спілкувався із тими, хто прийшов до будинку на Київському майдані, був голова обласної ради Василь Дмитрук. А пікетування Федерації профспілок Волині додало снаги учасникам засідання ради федерації, які висловили недовіру Галині Головенець.
На Волині розгортається всеукраїнський політичний страйк. Як повідомив штаб обласного відділення Комітету національного порятунку освітяни області припинили навчання у загальноосвітніх навчальних закладах. Ця акція триватиме до 5 грудня. У Луцьку ініціативу місцевих освітян підтримав своїм рішенням міський голова. Повсюдно по області створювалися міські та районні відділення обласного Комітету національного порятунку. Керівником Луцького відділення призначено керівника міського виборчого штабу Віктора Ющенка, члена виконкому обласної ради Олександра Мартинюка. Створено міські відділення комітету у Ковелі та Нововолинську, а районні — у більшості районів області.
Обласне відділення КНП щовечора засідало в овальному залі облдержадміністрації. Вже діють його комітети і відділи. Голова Комітету з політичних питань Геннадій Кожевников провів зустріч з лідерами 38-и обласних організацій політичних партій, які діють на Волині. Результатом зустрічі стала спільна заява з оцінкою політичної ситуації в Україні і засудженням сепаратизму.
Учасники акції на Театральному майдані були запрошені до облмуздрамтеатру, де перед ними виступили вокальні дуети, квартет «Акорд», молоді солісти. Звучали патріотичні пісні про Україну і Волинь, зал розцвів помаранчевим кольором.
А проте, не дрімають, як виявляється, у Луцьку і ті, хто дотримується зовсім протилежних і відверто провокаційних поглядів. Ще до другого туру президентських виборів на стіні, що обрамлює меморіал Вічної слави, з’явився великий, зроблений фарбою напис: «Ющенко — фашизм». Тепер хтось заповзятливий його обновив. Цікаво, що цей напис зроблено буквально за півсотні метрів від управління СБУ в нашій області.
На Театральному майдані присутні бурхливо вітали повідомлення про те, що Верховна Рада України висловила недовіру уряду Віктора Януковича, відбувся спеціальний мітинг, з вимогою до Президента Кучми визнати рішення парламенту і відправити уряд у відставку. Звучали, тепло зустрінуті присутніми, патріотичні вірші Василя Гея і Василя Дутка. У творі останнього особливу реакцію викликали рядки, які повторюються рефреном, про єдину Україну від Донбасу до Карпат і Полісся.
У четвер свою акцію протягом кількох годин на майдані провели студенти і викладачі Волинського держуніверситету імені Лесі Українки. Перед присутніми виступили доцент університету, кандидат філологічних наук Світлана Богдан, поет і літературний критик, працівник університетської газети «Луцьк молодий» Ігор Ольшевський та інші, студенти читали поезії, виступали учасники самодіяльних колективів інституту мистецтв, факультетів вузу. Цього ж дня у костелі Петра і Павла відбулася спільна молитва представників різних конфесій за успіх демократії в Україні, за мир і злагоду в державі.
Велелюдним було пікетування газети облдержадміністрації «Досвітня зоря». Пікетувальники протестували проти однобокої позиції цієї газети в період передвиборної президентської кампанії, публікації ряду відверто провладних, тенденційних, антиопозиційних матеріалів. Вчора велика колона учасників акції протесту пройшла до педагогічного коледжу. Відбулось пікетування цього навчального закладу. За словами його учасників, вони протестували проти позиції заступника директора коледжу Петра Бойчука, який очолював передвиборний штаб Віктора Януковича, а тепер перешкоджає участі студентів коледжу в загальноміському політичному страйку. Учасники пікетування вимагали від обласного управління освіти і науки звільнити пана Бойчука із займаної посади, а також висловити чітку позицію щодо акції протесту від директора коледжу Анатолія Гуловського. Ввечері Театральний майдан вибухнув емоціями після оголошення постанови Верховного Суду України. Вчора ж чергова велика група лучан відбула до Києва.
Володимир ЛИС.
Telegram Channel