Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

І ПОЛЬЩА СТАЛА ПОМАРАНЧЕВОЮ

Помаранчевий колір в Польщі сьогодні вже майже так само популярний, як в Україні.

Помаранчевий колір в Польщі сьогодні вже майже так само популярний, як в Україні.
Ще жодні події в іншій країні не викликали тут таких емоцій. Майже вся Польща, мешканці великих міст, містечок і сіл підтримують прагнення більшості українців до зміни скомпрометованої влади і їхній протест проти фальшування результатів президентських виборів.
Демонстрації підтримки організовуються не лише у таких великих містах, як Варшава, Краків, Вроцлав, Познань, Гданськ, Люблін, а й у менших. Наприклад, в суботу на мітингу в Слупську, який відбувся під знаменами, привезеними туди з Луцька, збиралися підписи на підтримку українців, які відстоюють своє виборче право. В неділю пройшов черговий мітинг у Познані. Тут люди ходять з помаранчевими стрічками в одязі, ними прикрашені також багато машин.
Хто має можливість, їде в Україну, аби тут підтримати своїх українських друзів. На Майдані можна зустріти багато польських студентів. А недільним вечором на сцені виступали польські зірки першої величини – співачка Едита Гурняк і група “Перфект”.
Без сумніву, в ці дні утворюється прекрасний капітал для встановлення насправді дружніх зв’язків між поляками і українцями.
В той же час президент Польщі Александр Кваснєвський закликає не легковажити загрозою розпаду України. Про це він заявив у неділю в ефірі першої програми Польського телебачення. Разом з тим, він назвав найбільшим досягненням останніх подій в Україні народження сильного громадського руху.
Президент Польщі вважає, що перемога лідера української опозиції Віктора Ющенка може стати ”травмою” для Росії. Проте він вірить, що Росія буде намагатися впорядкувати свої відносини як з Україною, так і з іншими країнами Європи.
Оглядач Мацєй Лентовський назвав тих, хто хоче оголосити якусь автономію на сході, ”зрадниками України”. У цьому контексті він нагадав гасло, що його від давніх-давен застосовувала Росія: ”Поділяй і володарюй”.
Польські оглядачі одностайні в тому, що нинішні події в Україні поєднали поляків. Усі політичні сили, неурядові організації, провідні митці та науковці об’єдналися довкола захисту і підтримки демократії в Україні.
Петро Андрусечко (Познань),
Богдан Олексюк (Київ).
Telegram Channel