Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

БУХГАЛТЕРИ ОСВОЮЮТЬ МІЖНАРОДНІ СТАНДАРТИ

Репортаж із засідання прес-клубу реформ

Закон «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність» було прийнято 16 липня 1999 року, і саме з цією датою пов’язують українські бухгалтери День професійного свята. Не випадково чергове засідання прес-клубу, яке відбулось напередодні, було присвячене представникам цієї престижної тепер професії. На запитання журналістів відповідали Ірина Садовська — керівник територіального відділення Федерації професійних бухгалтерів і аудиторів в області, Алла Московчук — декан факультету обліку і фінансів Луцького державного технічного університету, Микола Смаль — головний бухгалтер ВАТ «Луцький підшипниковий завод». Учасники засідання обговорювали важливу і актуальну сьогодні тему міжнародної сертифікації українських професійних бухгалтерів.
ФЕДЕРАЦІЯ ОБ’ЄДНУЄ ПРОФЕСІОНАЛІВ
Сьомий рік існує в Україні Федерація професійних бухгалтерів і аудиторів — громадська організація, яка захищає інтереси своїх членів, турбується про підвищення рівня їхньої кваліфікації, дбає про узгодження національних стандартів бухгалтерського обліку з міжнародними стандартами. Об’єднуються бухгалтери і в нашій області.
І.Садовська: — На Волині відділення Федерації було створене у 1999 році, воно налічує понад сто членів. Проводимо для бухгалтерів семінари, консультації з питань оподаткування і бухгалтерського обліку. Одним з шляхів підвищення професійного рівня бухгалтерів є сертифікація. Дехто вважає, що це додаткова витрата сил, часу, нервів і грошей, побоюючись, що запровадження обов’язкової сертифікації стане виснажливою бюрократичною процедурою. Насправді ж значення цієї роботи важко переоцінити. Йдеться про визначення, підтвердження рівня кваліфікації фахівця. Це — свого роду іспит, а сертифікат — документ, який засвідчує кваліфікаційну придатність бухгалтера.
А.Московчук: — Факультет обліку та фінансів Луцького державного технічного університету тісно співпрацює з Федерацією професійних бухгалтерів і аудиторів, членами якої є викладачі, студенти-старшокурсники. Федерація забезпечує нас найновішою літературою, необхідною для вивчення циклу бухгалтерських дисциплін. А викладачі факультету, навчаючись самі, проводять підготовку бухгалтерів та інших фахівців підприємств області за програмами міжнародної сертифікації.
— Чим можна обгрунтувати важливість проведення міжнародної сертифікації для українських бухгалтерів? Що це дає?
І.Садовська: — Отримавши сертифікат, наші бухгалтери мають змогу працювати за фахом у будь-якій країні Європи, американського континенту, перездавши лише такі дисципліни, як «право» і «оподаткування». Програма міжнародної сертифікації є єдиною для всіх бухгалтерів світу. Центр Міжнародної Федерації бухгалтерів знаходиться у Лондоні, там і розробляють завдання для проведення іспиту, який проводиться чотири рази на рік в один день і час для всіх бухгалтерів світу. Електронною поштою надсилають завдання, процедура проведення екзамену строго регламентована. Перший рівень сертифікації передбачає здачу іспитів з управлінського, фінансового обліку за міжнародними стандартами, з таких дисциплін, як «податки» і «господарське право». Сьогодні бухгалтер формує на підприємстві інформаційну базу, якою користуються управлінці, визначаючи шляхи розвитку підприємства. Тому бухгалтерський облік стає реальним інструментом управління.М.Смаль: — Бухгалтерська звітність за міжнародними стандартами відіграє важливу роль, коли йдеться про пошук інвестора. Ще до того, поки наш підшипниковий завод «посватала» компанія SKF, ми не сиділи, склавши руки, за допомогою програми ТАСІС освоїли міжнародні стандарти. І до придбання контрольного пакета акцій заводу іноземною компанією наша бухгалтерська служба змогла представити звітність за міжнародними стандартами, що теж позитивно вплинуло на рішення інвесторів. Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку тільки на перший погляд є чимось складним і недоступним. Дуже вже товста книга. Насправді там все розписано до подробиць і ці стандарти є демократичнішими, порівняно з українськими. Вони виявляють реальний стан активів і пасивів, об’єктивну картину фінансового становища підприємства.
— Куди треба подавати заяви на проходження сертифікації, скільки це коштує?
І.Садовська: — Заяви слід подавати в наше відділення за адресою у Луцьку: проспект Перемоги, 14, кабінет 24. Цього року ми проводимо іспити, попередні підготовчі курси безкоштовно. Витрати бере на себе федерація. Літературу теж видаємо безкоштовно, хоч у всіх країнах проходження сертифікації є платним.
’ПОЧУВАЮ СЕБЕ КОМПОЗИТОРОМ’
Традиційне уявлення про роботу бухгалтерів як про суху, паперову, одноманітну, тепер змінилося. Сьогодні бухгалтер — не статист, а аналітик, людина творчої професії. «Почуваю себе композитором, диригентом», — зізнався учасникам засідання головний бухгалтер ВАТ «Луцький підшипниковий завод» Микола Смаль, який успішно освоїв «нотну грамоту» міжнародних стандартів обліку.
М.Смаль: — Вивчати стандарти міжнародного бухгалтерського обліку мені цікаво. Я проходив сертифікацію у листопаді минулого року. Думаю, що більшості наших бухгалтерів це цілком під силу.
— Як швидко бухгалтерська служба вашого підприємства освоїла правила звітності за міжнародними стандартами?
М.Смаль: — Щоб оперативно готувати інформацію, завод придбав сучасну комп’ютерну бухгалтерську систему вартістю понад мільйон гривень. Ведемо облік у двох рівнях: за українськими стандартами і за міжнародними. Раніше у нас працювало 33 працівники, зараз — 12, троє з них уже мають міжнародні сертифікати.
— Як оцінюють зарубіжні партнери якість роботи українських бухгалтерів?
М.Смаль: — Нашу роботу перевіряють міжнародні аудиторські компанії. Як правило, суттєвих зауважень не висловлюють. Звичайно, потрібно постійно вчитись. Я працюю бухгалтером одинадцятий рік, раніше очолював планово-економічний відділ підприємства, і вважаю, що наша професія вимагає великої роботи над спеціальною літературою, вміння пристосовуватись до вимог часу.
— Традиційно бухгалтери нарікають на нестабільність податкового законодавства. Чи є якісь помітні зміни на краще?
М.Смаль: — Хотілося б, щоб наше податкове законодавство було наближеним до бухгалтерського обліку, щоб воно трактувалось однозначно. Сьогодні цього ще нема. Для нашого підприємства актуальним є питання відшкодування податку на додану вартість, оскільки 75 відсотків продукції заводу йде на експорт. Заборгованість бюджету перед заводом постійно тримається на рівні п’яти мільйонів гривень, а відшкодування проводять, як правило, через рік, заморожуючи наші кошти. Безперечно, цю проблему треба вирішувати на рівні держави.
У ЧОМУ ПРЕСТИЖ ПРОФЕСІЇ?
Тисячі випускників шкіл щорічно штурмують факультети, які готують працівників економічних спеціальностей. Чому так багато бажаючих стати бухгалтерами, економістами? Як вибрати той вуз, де дають найкращу основу для майбутнього професійного становлення, успішного трудовлаштування?
А.Московчук: — У нас щороку доволі високий конкурс на спеціальність «облік і аудит», не менше трьох-чотирьох претендентів на одне місце. Як правило, діти приходять з бажанням гарно вчитись, стати кваліфікованими спеціалістами. 25—30 відсотків студентів закінчують наш факультет з червоними дипломами. Високий рівень знань засвідчила і сертифікація, яку успішно пройшли і викладачі, і наші п’ятикурсники, і Всеукраїнська олімпіада з дисципліни «Бухгалтерський облік». Команда наших студентів у складі Романа Сидоренка, Тетяни Бабій та Сергія Таранова зайняла перше місце в Україні.
— Дуже багато вузів беруться за підготовку фахівців у сфері фінансів і обліку, де ж усім їм знайти роботу?
А.Московчук: — Ми стежимо за тим, як працевлаштовуються наші випускники. Щороку 80—90 відсотків їх знаходять роботу за фахом. Багато допомагає тут і Федерація професійних бухгалтерів. Луцький технічний університет — державний вуз, ми готуємо спеціалістів згідно з існуючими державними вимогами, наші фахівці мають і добру теоретичну підготовку, і можливість здобути практичні навички.
І.Садовська: — На базі Луцького державного технічного університету, на кафедрі «обліку і аудиту», викладачі якої пройшли відповідну підготовку в Києві, працюють курси для тих бухгалтерів, які хочуть пройти сертифікацію. Є і заочна форма навчання з щотижневими консультаціями. Бухгалтери-практики, які навчались у нас, показали чи не найкращі в Україні результати. У листопаді складали іспит 139 спеціалістів, третина з них продемонстрували з більшості дисциплін відмінні знання.
Репортаж із засідання
прес-клубу вела
Галина СВІТЛІКОВСЬКА.


Telegram Channel