Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
Волинським Терешківцям-440! Були пісні, вітання і… порох (Фото)

Волинь-нова

Волинським Терешківцям-440! Були пісні, вітання і… порох (Фото)

Аж тричі гримнули з гармати, щоб усі почули

Леся ВЛАШИНЕЦЬ


Село Терешківці оселилося собі на мальовничій горохівській землі неподалік лісу і навколо голубоокого ставу, зовсім близько до райцентру і вздовж траси, що з’єднує Львів і Луцьк, тож усім подорожуючим бачиться комфортним, заможним, бо працьовитим селом.



Гості ж з’їхалися і зійшлися не лише зі села – з багатьох довколишніх населених пунктів.



Можна, звісно, нафантазувати, як мешканці цього самобутнього поселення святкували його День народження 440 років тому зі своїм паном Василем Ощівським, про якого Олександр Цинкаловській у своїй книзі «Стара Волинь, Волинське Полісся (том 2, ст. 208) за 1984 рік та «Географічний словник королівства польського»  (том 12, Варшава, 1892 р, ст. 309) згадують: «Згідно поборового реєстру Луцького повіту за 1577 р. Василь Островський платить за Терешківці від 4 димарів по 200 грошів, 4 городів по 2 гроши», а ось те, що сучасники з нинішньою газдинею – Терешківцівським сільським головою Тамарою Войтович віддали своїй батьківщині гідну данину любові, автор репортажу бачила на власні очі.


 Посвяткувати цей ювілей пані Тамара запросила односельців родиною на зеленочубій околиці села. Попід старими вербами змайстрували імпровізовану сцену для вітальних і мистецьких церемоній, для глядачів привезли крісла, лавчини і навіть акуратні солом’яні тюки для оригінальності, бо гості ж з’їхалися і зійшлися не лише зі села – з багатьох  довколишніх населених пунктів. Знали ж бо, що у Терешківцях не буває нудно, якщо ініціаторами та організаторами різножанрових дійств беруться бути лідерка територіальної громади Тамара Войтович, настоятель Свято-Покровського храму с.Терешківці о.Василь Хомляк, безвідмовний меценат, керівник ТзОВ «Волинь Нова» Валентин Вавринович, директор ЗОШ І-ІІ ступеня с.Ощів Наталія Притолюк, директор будинку культури с.Терешківці Наталія Шваєвська, секретар і бухгалтер цієї ради Олена Гавель і Аліна Цвілюк, соціальний працівник Наталія Рибіцька з чоловіком Василем, керівник громадської організації «Біла криниця» Петро Нечипорук. Кажучи наперед, так і сталося:  емоції зашкалювали на стовідсотковому задоволенні і бажанні громади берегти цю прегарну традицію – святкування Дня села.


Недільний ранок розпочався молитовою у місцевому Свято-Покровському храмі. Божественну Літургію служив настоятель церкви о.Василь Хомляк, який пополудні мав честь вітаннями віншувати люд із святом на мистецькому дійстві.



Божественну Літургію служив настоятель церкви о.Василь Хомляк, який пополудні мав честь вітаннями віншувати люд із святом на мистецькому дійстві.



Далеко за поля  покотилося відлуння зі сільського вигону, коли ведучі концертної програми Богдана Брикайло і Тетяна Ковальова гортали сторінки історії свого поселення, як повагом переповідали, що мир Україні на Донбасі з честю відвойовували їх односельчани Віталій Скопик, Віталій Загоруйко, Федір Солтис, Юрій Сенюта, Володимир Одолінський, Олег Дмитрук, Микола Демчук, Володимир Бондарук, Юрій Сахарчук. У вітальному виступі пишався земляками і землею, на якій народився, іменитий хлібороб Волині, керівник ТзОВ «Волинь Нова» Валентин Вавринович. Їм зичив усіх гараздів учасник АТО Юрій Сахарчук.


Усім селом раділи, що у злагоді й повазі живуть уже 54 роки, наче голуби, Олексій Євдокимович і Лариса Петрівна Порванські. Аж до неба линуло побажання всім такого довголіття, яке Бог дарував найстаршій жительці Терешківців 90-річній Анастасії Андріївні Кресак, а молодим сім’ям –  діточок гарнесеньких, як наймолодша терешківцівська красуня двохмісячна Кароліночка Баран.



Вокальна група БК села Терешківці.


Терешківцівському роду не буде переводу і за це вдячність торкнулася  сердець багатодітних сімей, матерів-героїнь Валентини Тимбурської, Валентини Михайлюк, Руслани Павліщук. Всі велелюдним товариством привітали з нещодавнім одруженням наймолодшу віком пару Іванну і Віталія Скопиків, адресували найгарніші слова вдячності за мужність у вогненний Донбас воїнам Олегові Сагану, Василеві Сахарчуку і Михайлові Шкорбатюку, зичили многих літ Лесі Мартинюк і Іванні Федонюк, у яких іменини співпали зі 440-річчям рідного села, дякували талантами працівникам освіти, медицини, місцевого самоврядування, культури, поштового зв’язку, словом, усім терешківцівцям, які потрібними справами і починаннями творили і творять історію своєї батьківщини. Для неї і всіх людей у святковий день співали, декламували вірші  вихованки  Юлії Мельничук із ДНЗ «Веселка» Ольга Ектова, Володимир Дмитрук, Дарина Чарук, Любомир Близнюк, Анна Кондратюк, Ілля Порванський, Вікторія Ващук, Денис Ніконенко, Дарина Новосад, Евеліна Зубко, Ярослав Кравчук, Софія Брикайло, Валерія Стасюк, Олена Парій, Дарина Хомляк; учні Богдани Шваєвської ЗОШ І ступеня с.Терешківці Сергій Білан, Владислава Близнюк, Богдана Ващук, Андрій Гончар, Анна Дмитрук, Софія Дорощук, Владислав Матвійчук, Роман Пасєка, Наталія Ханейчук, Орест Ходоровський, Оксана Чарук, Олександра Федонюк.


І дорослі, і малі заслухалися піснями у музичному супроводі Миколи Ващук та гумором юних і дорослих Богдани і Марії Шваєвських, Аліни Антонюк, Богдани Кравчук, Богдани Ващук, Орисі Ходоровської, Наталії Сидорук, Ірини Романюк, Валентини Бондарук, Іванни Федонюк, Олександра Федонюка, Тетяни Порванської. Улюбені мотиви всім співала вокальна група БК с.Терешківці у складі Валентини Тимбурської, Марії Чарук, Наталії Грищук, Наталії Стасюк, Юлії Близнюк, Світлани Марчук, Володимира Хомляка, Романа Хомляка.


В гурті смакували ароматною юшкою, приготовленою керівником ГО «Біла криниця» Петром Нечипоруком, апетитним кулішом від козацького куреня «Чорна рада». Змагалися у почутті гумору, перетягували віз, носилися з гарбузами під час забав і за цю галявину змістовного дозвілля дякувати потрібно капітанові місцевої команди «Арсенал» Василеві Порванському, його помічникам Назареві Трачевському і Олександрові Скопику.



Вихованці ДНЗ на святі.



Організатори свята Наталія Притолюк, Валентин Вавринович і Тамара Войтович.



Сім'я Лариси Петрівни Порванської.


Заслужені за майстерність аплодисменти отримав і духовий оркестр Сенкевичівської музичної школи (керівник Василь Гогось). Щоб подякувати небові і сонечкові за погожий день, дітвора випустила з рученят сині і жовті кульки. А наостанок …тричі гримнули з гармати. Звісно, не зі справжньої. Аби далеко всі почули, що є ще порох тершківцівських порохівницях, бажання жити не хлібом єдиним!


Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

Telegram Channel