Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Диво природи: осінню зацвіли каштани

Волинь-нова

Диво природи: осінню зацвіли каштани

Квітучі дерева прикрасили одну із вулиць Здолбунова

Незвичне явище помітив головний лікар Здолбунівської ЦРЛ Владислав Сухляк. Саме на території лікарні розцвіли каштани. Про це він повідомляє на своїй сторінці у "Фейсбуці". 



Відомо, що друге цвітіння переживають іноді плодові дерева – яблуні, вишні. Повторне цвітіння каштанів вважається дуже рідкісним явищем. І найімовірніше, ці дерева навесні вже не зацвітуть.



"Сьогодні побачив парадоксальне явище на території лікарні.На фоні пожовклого,осипаючого листя каштану,замітив розквітлу квітку того ж таки каштана.Фото тому підтвердження...", - написав медик.


Цього року подібні явища спостерігаються майже по всій Україні. Спостерігали цвітіння каштанів у вересні у Києві, Тернополі, Ужгороді, Ніжині, Калуші. 


Відомо, що друге цвітіння переживають іноді плодові дерева – яблуні, вишні. Повторне цвітіння каштанів вважається дуже рідкісним явищем. І найімовірніше, ці дерева навесні вже не зацвітуть.


Найчастіше білі тендітні суцвіття з’являються на деревах біля дороги. Тут вища, ніж у парках, загазованість і температура повітря, а вологість значно нижча.


 Причини несвоєчасного цвітіння рослин дуже різноманітні. Насамперед, це пов’язано з кліматичними умовами. Рання весняна посуха або пізні заморозки, які перешкодили нормальному розвиткові, обумовлюють «розтягнення цвітіння».  При настанні надзвичайно холодної погоди влітку або, навпаки, спеки восени – рослини бувають ніби обмануті, сприймають літо чи осінь за весну й починають невчасно цвісти, – розповіла ДОБІ головний спеціаліст – ландшафтник відділу благоустрою та екології управління житлово- комунального господарства, благуострою та екології Тернопільської міської ради Світлана Молодецька, пише "Доба". 


Фахівець додає, що фізіологія рослин пояснює це явище і тим, що при нормальній погоді рослина відцвітає і переходить у стан спокою. Формуються квіткові бруньки, які мали б зацвісти наступного року. Але стан спокою деяких рослин може перериватися, коли йдуть сильні дощі, а потім встановлюється тепла сонячна погода, і рослини знову починають цвісти.


– Часто повторному цвітінню рослин сприяють і інші несприятливі фактори: градобій, обламування гілок, об’їдання гусінню листя та інші пошкодження рослин. Обстеження каштанів, які повторно зацвіли, у багатьох містах України, виявили майже стовідсоткове пошкодження листя на деревах личинками нового для України виду шкідників – мінуючої молі.


 

Telegram Channel