Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Волинянка досі дивує виробами, витканими на верстаті 1939 року

Волинь-нова

Волинянка досі дивує виробами, витканими на верстаті 1939 року

«Ольга Гайдучик. Ткацтво» — таку назву має виставка, що відкрилася цими днями у Волинському краєзнавчому музеї. Це персональна ювілейна виставка волинської ткалі, заслуженого майстра народної творчості України Ольги Павлівни Гайдучик із села Велимче Ратнівського району. Її ініціатором є Волинський осередок Національної спілки майстрів народного мистецтва України

Валентина ШТИНЬКО


Понад сорок років Ольга Гайдучик професійно займається ткацтвом. Свої вироби створює на старовинному ткацькому верстаті, який дістався їй у спадок від діда Федора і був змайстрований у 1939 році. Для виготовлення виробів використовує нитки з льону, конопель, бавовни, вовни та змішані. Ткаля відтворює давні традиційні візерунки та створює сучасні.



Для виготовлення виробів використовує нитки з льону, конопель, бавовни, вовни та змішані. Ткаля відтворює давні традиційні візерунки та створює сучасні.



Лучанам та гостям міста представлено понад 60 авторських виробів. Серед тканих робіт є килими, скатертини, рушники, доріжки, серветки й чоловічі, жіночі, дитячі сорочки, літники, фартухи, крайки.
Ольга Гайдучик — учасник багатьох виставок, фестивалів і свят районного, обласного та всеукраїнського значення. Вона є членом Національної спілки майстрів народного мистецтва України, а в 2009 році за високу професійну майстерність волинській ткалі присвоєно почесне звання заслуженого майстра народної творчості України.
У відкритті виставки взяли участь Євгенія Ковальчук, заступник директора з наукової роботи музею, Людмила Мірошниченко–Гусак, завідувач відділу етнографії музею й автор наукової концепції виставки, Тетяна Дудар, головний спеціаліст управління культури облдержадміністрації, Володимир Кусик, голова Волинського осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України, Зоя Навроцька, завідувач Художнього музею в Луцьку, а також родина майстрині — її донька Галина і син Василь, студентська молодь. Ольга Павлівна поділилась своїм професійним досвідом, отримала вітання з нагоди 70–літнього ювілею.

Telegram Channel