Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
Юні екскурсанти натрапили у Цуманській пущі на дуба-гіганта (фото)

Волинь-нова

Юні екскурсанти натрапили у Цуманській пущі на дуба-гіганта (фото)

Вивчали шляхи міграції і місця зупинок птахів

З нагоди відзначення міжнародного дня мігруючих птахів співробітниками Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» було організовано і проведено екскурсію територіями, що є цінними для міграції і зупинок птахів на території парку, а також визначними природними та історичними місцями Волині і Рівненщини. Учасниками екскурсії були учні та педагоги Луцької ЗОШ №13 (33 учасника, серед них 28 учнів та 5 дорослих). Захід організували і провели: молодший науковий співробітник відділу науково-дослідної роботи Олександр Кукшин, начальник еколого-освітнього відділу Павло Савчук та інспектор з охорони природно-заповідного фонду Микола Терешкович.



Учасниками екскурсії були учні та педагоги Луцької ЗОШ №13 (33 учасника, серед них 28 учнів та 5 дорослих).



На початку маршруту учасники екскурсії відвідали так званий «Тунель кохання», що є відомою туристичною атракцією Рівненщини. Під час його проходження учасники були ознайомлені з його історією і передумовами виникнення, і зокрема із його техногенним походженням.


Далі маршрут екскурсії пролягав екологічною стежкою «Горинські крутосхили»; в процесі її проходження учасники оглянули однойменну пам’ятку природи загальнодержавного значення на території НПП «Цуманська Пуща». Під час проходження екостежки учасникам було прокоментовано ряд природних об’єктів, що були зустрінуті на шляху. На живих прикладах учасникам було пояснена схема будови мурашиної колонії та основні принципи її організації, цикл життя та будову міцелію паразитичних грибів, продемонстрована «ковальня» жовни чорної, пояснено суть явища міграції птахів і ряд особливостей біології птахів, що пов’язані з цим явищем. На оглядовому майданчику над Горинню учасникам на наглядному прикладі було пояснено принцип екологічного коридору для птахів. Крім того, учасники із захопленням слухали розповідь Павла Савчука про естетичну, історико-культурну, ландшафтну та біологічну роль старовікових дерев, а також культ «священних гаїв», що існував у пращурів-слов’ян.
Більш детальну інформацію про Горинські крутосхили можна отримати за посиланням.


Наступним етапом екскурсії був відпочинок на рекреаційному пункті «Холодок», під час якого учасники грали в біологічну гру «відшукай сліди тварин», а також проводили час у спортивних рухових іграх.
Під час зупинки на березі водосховища поблизу с. Мочулки учасникам за допомогою фото- презентаційних матеріалів та електронних засобів було розказано про основні види птахів, що формують тут колоніальне гніздування навесні і на початку літа, а також раритетні види, що зустрічаються в парку.
Більш детальну інформацію про колонію птахів поблизу с. Мочулки можна переглянути тут.


На завершення екскурсії учасники відвідали Історико-культурний комплекс селища Олика, де оглянули замок-резиденцію князів Радзивілів, костел Святої трійці, костел святих Петра і Павла, а також ряд інших об’єктів і барель’єфів.

Telegram Channel