Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Керівника польського повстання привезли в Луцьк пораненим

Волинь-нова

Керівника польського повстання привезли в Луцьк пораненим

17 жовтня 1794 року захопленого в полон російськими військами Тадеуша Костюшка (на фото) доставили на Волинь дорогою в Росію

Сергій НАУМУК


Останні роки XVIII століття були для Польщі важкими. Після другого поділу її територія значно скоротилася. У відповідь у країні в 1794 році почалося повстання проти іноземних поневолювачів. Його очолив Тадеуш Костюшко. Спочатку повстанці мали деякі успіхи. Але внутрішні незгоди, погане озброєння і, головне, збройне втручання Росії, Пруссії та Австрії, які й поділили пізніше Польщу, зробили свою справу.



Врешті Тадеуша Костюшка доправили в Росію і запроторили у Петропавлівську фортецю у Петербурзі.



Для придушення визвольного руху в сучасну Білорусь відправили 10-тисячний корпус генерала Суворова (відомий стратег не тільки перемагав у війнах, але й повстання придушував). Вже 4 вересня росіяни взяли Кобрин (там досі діє музей Суворова — слава поневолювачам!), 8 вересня розбили повстанців під Брестом, 9 жовтня розгромили головні сили поляків під Мацейовицями. У цьому бою Тадеуш Костюшко був поранений і взятий у полон.


Суворов рапортував так: «29-го числа (за старим стилем. — Авт.) над головним повстанцем Костюшком, біля замку Мушковського, на правому березі Вісли, від корпусу генерал-поручика Ферзена та генерал-майора Денисова отримана перемога. Ворог, маючи 9 000, бився вперто 7 годин, але потерпів нищівну поразку. Сам Костюшко, важко поранений, з генералами Камінським та Сераковським і всією артилерією, були нами захоплені». Відоме й ім’я того, хто полонив польського полководця, — це корнет Харківського легкокінного полку Федір Лисенко.


«Генералу-поручику Ферзену наказав я взяти артилерію і Костюшка, і направити до Києва, змінивши у Луцьку охорону на надійне число військових», — пише Суворов в іншому рапорті. Сюди Костюшка привезли                   17 жовтня. Детальнішої інформації про його перебування в нашому місті немає. Врешті Тадеуша доправили в Росію і запроторили у Петропавлівську фортецю у Петербурзі. Але вже через два роки після смерті Катерини ІІ Павло І звільнив полоненого. Щоправда, той мусив присягнути новому імператору.


Про інші цікаві факти щодо дати 17 жовтня дізнавайтеся у нашій рубриці «Доброго дня вам, люди!»

Telegram Channel