Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

Йов Кондзелевич, європейський контекст

Вчора у Волинському краєзнавчому музеї пленарним засіданням розпочала роботу ХХІV міжнародна наукова конференція «Волинська ікона: дослідження та реставрація», присвячена 350-річчю від дня народження Йова Кондзелевича. Майже півсотні мистецтвознавців, істориків, музейних працівників та реставраторів із України, Польщі беруть у ній участь, свої дослідження надіслали також науковці з Білорусі, Росії.

Валентина ШТИНЬКО


У Музеї волинської ікони відбулася наукова академія з нагоди ювілею знаного іконописця. Були представлені царські й дияконські врата робота ієромонаха, які відновлює реставратор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Квасюк, а також презентовані каталоги із серії «колекції Волинського краєзнавчого музею», підготовлені його працівниками.



Справжньою сенсацією став презентований тут мистецький проект «Йов Кондзелевич. Велич і слава, європейський контекст» до ювілею іконописця.



Його автори — завідувач Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України Тарас Откович та народний художник України Мирослав Откович. Батько й син Отковичі спробували зіставити роботи Кондзелевича з іконостасу зі Скиту Манявського (Богородчанського) із творчістю найвідоміших західноєвропейських художників — Рафаеля, Ель Греко, Тиціана, Дюрера. Вони не дошукувалися чиєїсь вищості, а довели, що у цьому культурному просторі українець був рівним серед рівних.


Учасникам конференції запропонували пішохідну екскурсію «Йов Кондзелевич і Луцьк». Вони також побували у Свято-Михайлівській церкві села Білосток Луцького району, пов’язаного з іменем іконописця, та в Торчинському народному історичному музеї ім. Григорія Гуртового. За результатами конференції видано науковий збірник, до якого увійшли матеріали з історії, атрибутування, рентгенографування, хіміко-технологічних досліджень пам’яток сакрального мистецтва Волині, Київщини, Тернопільщини, Чернігівщини і Слобожанщини.


 

Telegram Channel