Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

СТАРІ ПРОБЛЕМИ ІЗ СПИСКАМИ

На першій виборчій дільниці активність була особливо високою. Очолює її, до речі, наймолодша в територіальному окрузі № 22 голова — Ольга Коритнєва,18-річна студентка Волинського держуніверситету імені Лесі Українки...

На першій виборчій дільниці активність була особливо високою. Очолює її, до речі, наймолодша в територіальному окрузі № 22 голова — Ольга Коритнєва,18-річна студентка Волинського держуніверситету імені Лесі Українки.
— Усе було б добре, якби не грубі помилки у списках виборців,— розповідає Ольга. — У другому турі голосування ми виправили ці списки. Але, як не прикро, ті виборці, котрих тоді внесли в додаткові списки (робили це відповідно до рішення суду) і тепер залишились поза списками. Так розпорядився законодавець, бо вирішив керуватись списками виборців, складених на 31 жовтня. І тепер мусимо людей знову посилати до суду. До речі, нарікання на недосконалі списки я почув у багатьох дільничних виборчих комісіях, зокрема № № 16, 28 та інших. До того ж, у запрошеннях на вибори записано, що право на отримання бюлетеня дає паспорт громадянина України для виїзду за кордон, але Закон “Про особливості застосування Закону України “Про вибори Президента України при повторному голосуванні 26 грудня 2004 року” вніс корективи, заборонивши використовувати під час голосування цей документ.
Люди витрачали гроші на маршрутки, вистоювали черги в суді і йшли на виборчі дільниці, щоб виконати свій громадянський обов’язок. Я розмовляв з багатьма виборцями різного віку, і кожен з них сказав, що сподівається на кращі зміни.
— Що сподіваюсь від виборів? Впевнений, що в нас буде всенародно обраний Президент, не буде поділу на Захід і Схід,— сказав директор 24-ої школи Сергій Скороход. — Я розмовляв із спостерігачами з Харкова: їх вражає доброзичливість волинян, вони кажуть, що нам нема чого ділитись.
— Криміналітет і мафія не повинні керувати країною,— вважає пенсіонер Михайло Каліщук.
Молодий виборець Руслан Грома, котрий закінчив технічний університет і поки що безробітний, також сподівається, що нова влада подбає про всіх людей, будуть нові робочі місця і вища зарплата, у тому числі і в його батьків.
Під час другого туру голосування значна частина виборців на дільниці № 28 віддала свій голос за провладного кандидата. Чому? На це запитання я почув переконливу відповідь від одного з виборців, котрий просив не називати його прізвища. У цьому районі, за його словами, проживає чимало військових, у тому числі й пенсіонерів з їх числа, а також колишніх працівників КДБ. Комуністи також агітували за кандидата від влади. А як цього разу?
— Через тотальний саботаж виборчого штабу провладного кандидата дуже важко було сформувати дільничні комісії,— говорить голова комісії № 28 Леся Шанюкевич. — Не можна було через це ввести членів комісії від кандидата Віктора Януковича. І взагалі, матеріали, які потрібно було готувати впродовж місяця, довелося робити за тиждень. Все це робилося, на мій погляд, для того, щоб вибори на дільницях визнати недійсними. Крім того, багато людей сьогодні телефонували, просили приїхати до них додому, щоб вони проголосували, але, на жаль, такої можливості не було.
Багато нарікань виникало в тих виборців, котрі голосували за відкріпними посвідченнями на дільниці № 16. Чимало виборців, як уже згадувалось, вимушені були з цього приводу звертатися у міськрайонний суд. За словами голови дільничної виборчої комісії Романа Заяця, на тих дільницях, які видавали відкріпні посвідчення, неправильно інформували людей. Однак ці недоліки не вплинули на активність виборців. Дружно пройшли вибори Президента при повторному голосуванні на спеціальній виборчій дільниці № 70, розміщеній в обласній клінічній лікарні, в усіх інших 75 дільницях Луцька. Про це розповіли спостерігачі. Ось що вони сказали.
Євген Шимонович, лікар з Луцька:
— Мені дуже подобається доброзичлива атмосфера на виборчій дільниці № 28. Як й інші спостерігачі, я не помітив тут порушень. Щоправда, виникають окремі непорозуміння, але члени комісії виясняють ситуацію, все роблять, щоб виборці були задоволені.
Мирослав Круба, студент політології з м. Гданська (Республіка Польща):
— Я і мої колеги були на багатьох виборчих дільницях Луцька. Нас вражає дуже досконала організація виборів. Навіть у країнах “старої” демократії не спостерігається така висока активність молодих і літніх людей. Події, які тепер відбуваються у вашій країні, навіть важливіші, мені здається, ніж початку 90-х років, коли Україна відділилась від Радянського Союзу. Тепер утворюється справжнє українське суспільство.
На першій дільниці я зустрівся із спостерігачем з Харкова Світланою Білоножко. Вона сказала коротко:
— Я вже третій раз на цій дільниці. Зауважень у мене немає, тут все добре.
Любомир ПАХОЛОК.
Telegram Channel