Курси НБУ $ 39.23 € 42.44

ОБІЙШЛОСЯ БЕЗ АДМІНРЕСУРСУ

Період, що передував повторному голосуванню в другому турі виборів Президента України, відколи прийнято було рішення про його проведення, у Горохівському районі дивував незвичним якимсь затишшям...

Період, що передував повторному голосуванню в другому турі виборів Президента України, відколи прийнято було рішення про його проведення, у Горохівському районі дивував незвичним якимсь затишшям. Надто ж після викликаних фальсифікацією виборів кількаденних мітингів і позачергових сесій міської та районної рад, як і після того грубого адміністративного тиску, який було спрямовано на електорат перед голосуванням 31 жовтня та 21 листопада. Відтак ніхто вже не переконував когось у тому, що «горохівчани обирають Віктора Януковича» чи «вірять» виключно в цього кандидата.
Голова виборчої комісії четвертої виборчої дільниці в Горохові Ніна Агеєва відзначила зрослу активність виборців, особливо — людей старшого покоління. Оскільки ж ситуація з голосуванням на домівках мінялася й уточнювалася буквально за якісь години перед тим кілька разів, то це вимагало від дільничних виборчих комісій оперативного вирішення ряду проблем, з якими вони впоралися загалом досить успішно. Хоч далеко не всі хворі, старі та немічні очікували на «мандрівну» урну. Саме на дільниці, наприклад, забажала, як і першого та другого разу, проголосувати горохівчанка Марія Михайлівна Пасічнюк, хоч, маючи 94 роки від роду, мала і достатньо підстав, аби проголосувати дома. Відтак з допомогою рідних приїхала на виборчу дільницю № 5. До речі, ні для кого не було таємницею, що голосує ця старенька жінка за Віктора Ющенка.
Близько 18-ої години на п’ятій дільниці в Горохові проголосувало вже 84 проценти виборців і голосування ще продовжувалося, хоч попереднього разу фактично з того ж списочного числа виборців участь у ньому взяло лише 82,2 відсотка. З’ясувалося, частина із тих, хто проголосував тепер, минулого разу, бойкотуючи адміністративний тиск, який змушував їх голосувати за провладного кандидата, участі у виборах просто не брали. І приїхали додому ті, хто був на заробітках у закордонні. Серед них — і Валерій Сінкус та Микола Грушецький, які повернулися до Горохова із Португалії та Чехії, і Микола Скучинський та Іван Камоцький, котрі приїхали у рідний свій Холонів з Москви, і десятки інших.
Про більшу кількість виборців, які прийшли цього разу на дільниці, аби проголосувати «за свого Президента», говорили мені як голова дільничної виборчої комісії в Холоневі Леонід Кравчук, так і голова комісії горохівської виборчої дільниці № 2 Зоя Жельчик. А член виборчої комісії Дмитро Северин пояснив цей факт ще й тим, що «помаранчева революція змінила людей. Вони повірили, що їхні голоси і їхня воля вже справді не є даремними».
На горохівській дільниці № 2, де я був і при підрахунку голосів, Віктора Ющенка підтримали 1573 виборці, а попереднього разу їх було 1388, Віктора Януковича — 70, а попереднього разу було 105. До 96,8 відсотка із 92,6 зросло число прихильників Віктора Ющенка у селищі Мар’янівка Горохівського району. Тільки три прихильники Януковича проти 622 Ющенкових виявилося цього разу в селі Шклинь, і лише один проти 108 із 110 учасників голосування — в селі Шклинь-2. Загалом 95 відсотків голосів виборців одержав Віктор Ющенко в Угринові.
Приємною особливістю повторного голосування в Горохівському районі стало те, що кардинально скоротилося число зіпсованих, зокрема, і через «забудькуватість», бюлетенів. А в цьому зв’язку в ющенківському штабі по проведенню виборів з веселим якимсь нетерпінням очікували результатів голосування в Богунівці Горохівського району. Річ у тім, що із 86 попереднього разу тут за Віктора Ющенка проголосувало 85 виборців, але один голос зарахованим не був, бо котрийсь із них не стримався і в квадратик навпроти прізвища іншого кандидата вписав образливе слівце. Тепер з’ясувалося, обійшлося без емоцій. Козацька Богунівка стопроцентово віддала свої голоси козацькому нащадкові Ющенкові. Загалом же по району за нього проголосувало за попередніми даними 95, а за його суперника — 3,7 відсотка виборців.
Петро БОЯРЧУК.
Telegram Channel