Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

КОВЕЛЬЧАНИ ПІДТВЕРДИЛИ СВІЙ ВИБІР

Якщо вже говорити про передвиборний настрій жителів міста, то не можна не згадати музичне вітання, яке прозвучало на хвилях місцевої радіостанції...

Якщо вже говорити про передвиборний настрій жителів міста, то не можна не згадати музичне вітання, яке прозвучало на хвилях місцевої радіостанції. Якийсь молодий чоловік з великим почуттям гумору привітав керівника окружного штабу одного з кандидатів у Президенти України з… майбутньою поразкою на виборах та замовив йому пісню “Володимирський централ”. А вчора, до речі, як не дивно, на адресу цієї колоритної персони тутешнього політичного істеблішменту вже звучала відома композиція не менш відомого співака Гаріка Кричевського “Мій номер 245”.
Поки ковельчани готувалися до переголосування, до міста прибули спостерігачі, причому знову із Харківської області. Цього разу вони добиралися не залізницею, а приватним автотранспортом. До Ковеля прибули п’ять автобусів марки “Ікарус”. Спостерігачі у день виборів роз’їхалися по виборчих дільницях. Проте, до десяти іномарок з харківськими номерами протягом дня кружляли вулицями міста. Підозрілих осіб встановити так і не вдалося, хоча, за даними міського штабу Віктора Ющенка, до Ковеля прибули півсотні чоловік із Донецька, переважно колишніх правоохоронців та воїнів-афганців. Гості з Донбасу поводили себе в основному толерантно.
Найбільш гучний конфлікт трапився у селищі Люблинець, де харківський спостерігач намагався не допустити на виборчу дільницю двох представників волинської газети “Вільна думка”. В інцидент змушені були втрутитися представники ОБСЄ, які представляли Канаду та, як не дивно, Білорусь. Вони заявили харків’янину, що його поведінка є агресивною, про що вони неодмінно повідомлять у своєму офіційному звіті.
До Ковельського міськрайонного суду протягом дня звернулося лише кілька виборців, аби їм дозволили проголосувати за відкріпними посвідченнями. Згідно чинного законодавства, громадянам напередодні голосування потрібно було зареєструватися у територіальній виборчій комісії, але в силу різних обставин вони цього не зробили.
До речі, якщо у другому турі виборів у Ковелі було видано 1470 відкріпних посвідчень і стільки ж по Ковельському району, то перед переголосуванням по місту їх виписали лише 67.
У селі Уховецьк у список для голосування на дому включили понад тридцять чоловік, але не встигли долучити відповідних медичних документів, як того вимагає новоспечене законодавство. Спостерігач із Харкова пригрозила, що складе акт про порушення, якщо тільки члени дільничної комісії виїдуть до цих виборців із скринькою для голосування. Подібних ексцесів у Ковелі зафіксовано не було. Місцева влада тут за свій кошт допомагала хворим добиратися на дільниці. 83-річний інвалід І групи Іван Голуб все життя проживає у селі Поповичі, хоча віднедавна зареєстрований як житель міста залізничників. Два попередніх рази він голосував за відкріпними посвідченнями. Нині ж на прохання Івана Демидовича члени дільничної комісії самі приїхали до нього у село, подарувавши ще й на згадку сувенір.
Не обійшлося й без курйозних випадків. У приміському селі Зелена голосувати прийшли дід з бабою. Старий явно не добачав і у бюлетені “промазав”, поставивши не на того кандидата, як хотів. Помилку, певна річ, зробив не зумисне. Дід зумів добитися нового бюлетеня, при цьому “отримавши” від своєї благовірної кульбачкою по спині.
Демократичним вибором “здивували” спецзаклади: якщо минулих разів засуджені виховно-трудової колонії голосували лише за провладного кандидата, то цього разу голоси розділилися порівну, а от в ізоляторі тимчасового тримання Ковельського міськрайвідділу внутрішніх справ за Ющенка проголосували 80 відсотків.
Ярослав ГАВРИЛЮК.
Telegram Channel