Курси НБУ $ 39.78 € 42.31

ПОСІЄМО СЛОВО — ЗБЕРЕМО ДОБРО

П’ятий Міжнародний конкурс з української мови імені П. Яцика визначив переможців третього етапу

П’ятий Міжнародний конкурс з української мови імені П. Яцика визначив переможців третього етапу
“Багато менших від нас народів у світі зберегли і розвивають свої мови, а в нас 50-мільйонний народ в більшості говорить накиненою нам чужою мовою. Це не звучить природно, і ззовні це звучить якби пси нявкали”. Ці слова видатного українця Петра Яцика (на жаль, нині покійного), мільйонера, котрий надбав свій статок важкою працею і любив Україну не лише “на глибину душі”, але й “на глибину своєї кишені”, сказані ще до перепису населення. А перепис засвідчив: переважна більшість людей у нашій країні (а їх, на жаль, зменшилося на три мільйони) — таки українці, і мовна проблема — це передусім проблема керівництва держави, яке тринадцять літ від цієї проблеми відхрещувалось, залишаючись за своєю суттю, за рівнем мислення і діями неукраїнським. Саме з ініціативи Петра Яцика було у 2000 році проведено конкурс з української мови. Нині він проводиться уже вп’яте і носить ім’я видатного українця Петра Яцика.
Цього року у третьому етапі конкурсу змагалися в Ковельській загальноосвітній школі №3 учні шкіл Волині, у технікумі — студенти, а учні профтехучилищ — у Луцькому вищому профтехучилищі № 9. В ньому взяли участь переможці шкільних і районних конкурсів. Безумовно, що учасники конкурсу імені П. Яцика вже зараз радують вчителів і батьків сходами знань. Тож порадіймо і ми за наших юних філологів, зокрема школярів Волині, які зайняли перші місця. А це Роман Гаврилюк з села Лище Луцького району, Дарина Сов’як з Горохова, Ірина Дудар з Нововолинська, Юлія Будько, Наталія Мельник з Луцька, Тетяна Мартинюк з Каменя-Каширського, Інна Черевко із села Залізниця Любешівського району, Оксана Павлюк з Іванич.
У загальнонаціональному етапі конкурсу, який відбудеться у січні 2005 року, до речі, у Волинському інституті економіки і менеджменту, візьмуть участь переможці третього етапу конкурсу. Зокрема, це 27 учнів шкіл, 2 — профтехучилищ та 15 студентів вузів різних рівнів акредитації нашого краю. Побажаємо їм нових перемог.
Василь ГЕЙ, голова журі обласного етапу конкурсу волинських школярів.
Telegram Channel