Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Хочете змін? Починайте знизу – з ліжка, шкарпеток  і черевиків!

Волинь-нова

Хочете змін? Починайте знизу – з ліжка, шкарпеток і черевиків!

Адмірал військово-морських сил США Вільям Макрейвен свою мотиваційну промову перед студентами Техаського університету розпочав словами: «Хочете змінити світ? Почніть заправляти своє ліжко». Аудиторія вибухнула сміхом. Командувач спецоперацій у Перській затоці, Іраку й Афганістані не зважав на сміх  і провадив далі. Він розповів студентам, як  у навчаннях, що потребували неабиякої витримки, кількість його курсантів зменшувалася, залишалися ті, хто повсякчас загартовувався на дрібницях. Бо все велике  і грандіозне завжди починається із тієї рутинної справи, яку потрібно робити щодня протягом тривалого часу, аж доки вона стане звичкою

«Застеляючи ліжко щоранку, ви будете виконувати перше завдання свого дня», — каже адмірал. І це надихатиме вас робити і друге, і третє». Погодьтеся, трохи дивно таке чути від адмірала.
Я іноді теж вмикаю гумористичний мотиватор: «Аго–ов! Ставте рівно свої черевики, бо вже з порога бачу, хто є вдома!» Довгий час я застеляла ліжка за всіма, поки не почула промову американськорго адмірала. А й справді — те, що робить мама, здається природним. І протиприродним — коли мама раптом перестає це робити, тоді всі починають цікавитися її здоров'ям.
Моя знайома — домогосподарка. Не знаю, яку вона щоранку виголошує промову перед дітьми та чоловіком, може стандартне: «Позбирайте шкарпетки — складіть речі в шафу — витріть взуття — приберіть постіль». Але коли її діти приходять додому, то одразу рівно ставлять свої черевики. Скажете, це родина перфекціоністів чи авторитарна мама? Швидше за все — авторитетна. У них теж бувають розкидані іграшки та інший творчий безлад, але лише тоді, коли займаються справою. «Я на них не тисну, але й не прибираю за них, кажу лише: звільніть ваш особистий простір, я не можу в нього втручатися».

Якщо ви не можете правильно робити маленькі речі, то ніколи не зможете правильно робити великі.

Аплодую їй! Вона — як адмірал. А легендарний Ейнштейн казав, що «тільки дурень потребує порядку — геній панує над хаосом», скептизують діти. Що ж, це швидше виняток, ніж закономірність. І між дурнем та генієм є ще декілька типів особистостей. Тому, щоб стати колись кимось, почнімо з простого — застеляти вранці ліжко. А там, дивись, ввійде у звичку робити добро, і можна стати непоганою людиною.
«Заправляючи ліжко, ви навчитеся розуміти, що маленькі речі теж мають значення. Якщо ви не можете правильно робити маленькі речі, то ніколи не зможете правильно робити великі. І якщо трапиться, що день піде не так, ви повернетесь додому і застелена постіль нагадає вам про те, що завтрашній день буде кращим. А ще — оцінюйте людей за розміром їхнього серця, а не зросту, шукайте тих, хто допомагатиме вам змінити світ». Коли Вільям Гаррі Макрейвен закінчив свою промову, аудиторія вибухнула гучними аплодисментами. 

Telegram Channel