Курси НБУ $ 39.00 € 42.16

ЗА ДІЛОВУ СПІВПРАЦЮ З НАРОДНИМИ ДЕПУТАТАМИ

Василь Дмитрук: "Я переконаний в тому, що всі ми знайдемо точки дотику для спільного вирішення проблем області..."

- Я переконаний в тому, що всі ми знайдемо точки дотику для спільного вирішення проблем області, а також тих проблем, які є на рівні кожної територіальної громади, — такими словами розпочав зустріч членів президії обласної ради з народними депутатами України, які представляють Волинь у Верховній Раді, голова обласної ради Василь Дмитрук.
На зустрічі, окрім членів президії, були присутні міські голови, голови районних рад, начальники управлінь облдержадміністрації. З десяти ж депутатів-волинян не було лише зайнятих, як було сказано, невідкладними справами Сергія Бондарчука і Миколи Мартиненка. Народні депутати отримали папки із пропозиціями та побажаннями щодо того, у чому вони могли б допомогти відповідним управлінням, районам чи містам у вирішенні нагальних питань економічного і соціально-культурного розвитку певних галузей і територій, насамперед бюджетних питань.
Про проведення такої зустрічі, більше того, щоб зробити їх традиційними і регулярними, було домовлено під час попередньої, яка відбулася у вересні минулого року. А вирішувати проблеми, «порозшивати найбільш вузькі місця» вкрай необхідно. Під час зустрічі виявились вкрай цікаві і водночас ганебні факти — наша область чи не єдина, де керівники виконавчої влади не лише жодного разу не зустрілися з народними депутатами, але й всіляко уникали будь-яких контактів з ними, мотивуючи це тим, що вони представляють в основному опозицію. Більше того, самі ж ці керівники аж ніяк не лобіювали, не відстоювали інтереси області, якою нібито керували, у найвищому законодавчому органі держави, при розгляді питань у відповідних комітетах Верховної Ради. Тож створювалася ситуація, коли наша область отримувала на ту чи іншу галузь значно менше коштів, ніж сусідні Рівненська чи Тернопільська, або та ж Закарпатська.
Як переломити, змінити цю ситуацію, якими мають бути обласний бюджет на 2005 рік, бюджети районів і міст, як виконати і ліпше профінансувати загальнодержавні програми на рівні області — це й було головною темою обговорення й дискусії на цій зустрічі. Начальник головного фінансового управління Василь Гром повідомив, що обласний бюджет за минулий рік по доходах перевиконаний і всі видатки, які були затверджені сесіями обласної ради, в т.ч. найостаннішою за часом, використані. З 17 видів податків виконано план по надходженнях коштів у п’ятнадцяти. Все ж від двох митниць, які діють в області, недоотримано 53,8 мільйона гривень, і область позбавлена можливості отримувати д ‘‘одаткові доходи, як було ще 2 роки тому.
Скарги ж на незадовільне надходження від загальнодержавних податків і зборів стали визначальними і у виступі пана Грома, і в інформаціях начальників головних галузевих управлінь. Всі погоджувалися, що застаріла система соціального забезпечення населення. Щодо такої важливої галузі, як охорона здоров’я, то сумно констатувалося: жити вона буде, але нормально функціонувати — ні. Майже катастрофічне становище в культурі області і лише трохи ліпше в освіті. За словами Антона Кривицького, політика держави така, що «вимивається фінансова база місцевого самоврядування».
Ряд пропозицій щодо поліпшення співпраці обласної ради і народних депутатів України висловили заступник голови облради Василь Струк, члени президії обласної ради Андрій Турак, Володимир Карпук, Михайло Слижук, Валерій Панасюк. Свою точку зору на співпрацю в році, що настав, змогли викласти у виступах всі присутні на зустрічі народні депутати України — Катерина Ващук, Сергій Шевчук, Євген Кирильчук, Борис Загрева, Станіслав Пхиденко, Володимир Бондар, Ігор Єремеєв, Сергій Слабенко. Вони розповіли, як працювали і відстоювали інтереси області в тих профільних комітетах Верховної Ради, до яких належать. Майже через всі виступи проходило — допомога області у виділенні коштів була б набагато ефективнішою, якби була взаємодія депутатів з виконавчою владою. Більше того, окремим містам, округам, районам коштів не додавали, бо їх представляли депутати-опозиціонери. Зате кошти, які мали б виділятися на певні програми, відраховувалися на передвиборну агітацію за провладного кандидата.
Учасники зустрічі намітили шляхи співпраці у нинішньому році. Поки що ж всі перебувають в очікуванні, що бюджет нинішнього року, який народний депутат України Євген Кирильчук назвав відверто лобістським, буде уточнено і навіть зовсім переглянуто. Народні депутати запевнили, що уважно розглянуть всі подані їм пропозиції.
Володимир ЛИС.
Telegram Channel